Need help with codes - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-16-2009
yellow rhino's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CA Westlake Village
Posts: 1,771
Need help with codes

So my engine light has been on for a few days and I havnt been able to check it and for those of you who saw my other thread know why. But now that thats fixed I ran in through a scanner and it came up with p0171 and p0174. Anyone have any clue what they mean or where to check what they mean? Thank you
Reply With Quote
  #2  
Old 09-16-2009
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,833
It's running lean on both banks. The first thing to look for is a vacuum leak.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-16-2009
yellow rhino's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CA Westlake Village
Posts: 1,771
OOOoooo thanks. Wow I didnt know thats the reason its running so terribly hahaha. Ill take a look first thing tomorrow. Other sites said I should also replace my MAF, is that needed?
Reply With Quote
  #4  
Old 09-16-2009
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,833
Quote:
Originally Posted by yellow rhino View Post
Other sites said I should also replace my MAF, is that needed?
Not before you eliminate the simple, cheap things like a vac leak.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-18-2009
yellow rhino's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CA Westlake Village
Posts: 1,771
Ok so what should I be looking for exactly? As far as I can tell I cant fine any hoses with any leaks but is there something in particular that would make both banks run lean?
Reply With Quote
  #6  
Old 09-18-2009
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Plugged fuel filter , maybe PCV valve stuck open.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-18-2009
ranger's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Imperial Beach, CA
Posts: 4,502
your truck is saying should of gotten at 4.0 and 37's.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-18-2009
Rangerguy's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: California
Posts: 1,120
Check the vacuum hoses. I had the same prob this year. Was the hose under the radiator. I sprayed some F.I cleaner down around there and found it quick.
Reply With Quote
  #9  
Old 09-18-2009
02oregonedge+'s Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2008
Location: OR!
Posts: 1,086
Check all the 90 degree rubber elbows too.. Thats what the problem was on mine when it was throwing those codes.. I think their are a couple of threds on it, just search....
Reply With Quote
  #10  
Old 09-18-2009
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
Quote:
Originally Posted by ranger View Post
your truck is saying should of gotten at 4.0 and 37's.
and it still wants to be yellow


Like said above, try and find a vac leak.. its MUCH cheaper (if not free) than a MAF sensor. Check out the PCV elbow, hell the whole thing might be gone, i've seen that before.

intake plenum gasket could be leaking. Easiest way is to find someone with a smoke machine.
Reply With Quote
  #11  
Old 09-19-2009
yellow rhino's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CA Westlake Village
Posts: 1,771
Alright Thanks. Ill go check it out. I used some MAF cleaner to see if that was it cuz I decided to buy a K&N before I new how crappy it was so I was thinkin it coulda been that but besides makin idle a bit better didnt seem to do much
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Codes and Codes fraser19 General Ford Ranger Discussion 0 06-14-2013 03:14 PM
CODES CODES- IDLE issue supraboatguy General Technical & Electrical 1 11-08-2011 02:17 AM
no codes anymore... still won't idle!!! I need help asap bigredneck61088 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 3 11-23-2010 12:10 AM
Need help with several engine codes on '94 4.0L yagerzzz 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 3 10-28-2009 03:14 PM
Need help with my 94, wont start and throwing codes skydivr7673 2.9L & 3.0L V6 Tech 11 02-11-2008 03:19 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 04:33 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.