New scanguage II, troubles. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-11-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: alberta
Posts: 457
New scanguage II, troubles.

Just bought a Scanguage II.

My primary reason for wanting it is the trans temp feature. I have it programmed in, but it won't read anything. Just a blank TFT on the gauge screen.

Also, I noticed it doesn't seem to switch from closed loop to open loop at operating temperature. Maybe I didn't get the vehicle hot enough, it's only about 23F outside.

Ideas/help?
Reply With Quote
  #2  
Old 12-11-2011
woo woo is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Halifax NS
Posts: 42
Did you use the canned TFT function, or code up an X-gauge function?
Reply With Quote
  #3  
Old 12-11-2011
woo woo is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Halifax NS
Posts: 42
Quote:
Originally Posted by big-blue-oval View Post
... Also, I noticed it doesn't seem to switch from closed loop to open loop at operating temperature. ...
I think it's the other way around.

It starts out in open loop, then changes to closed loop well before the coolant is fully warmed up.

Closed loop means it is adjusting the A/F ratio using feedback from the O2 sensor.

Last edited by woo; 12-11-2011 at 04:26 PM.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-11-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: alberta
Posts: 457
Ah, I think you're right on the closed loop/open loop.

I used the code provided from scanguage website. I programmed the PWM trans temp protocol, the CANSF doesn't respond at all.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-11-2011
woo woo is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Halifax NS
Posts: 42
Quote:
Originally Posted by big-blue-oval View Post
Ah, I think you're right on the closed loop/open loop.

I used the code provided from scanguage website. I programmed the PWM trans temp protocol, the CANSF doesn't respond at all.
It's working for me using CANSF code from the Ford section.

Actually there are 4 versions. The first one worked for me.

Quote:
Transmission Fluid Temperature

07E0221674

046205160674

3010

000100080000

TFT

Degrees Fahrenheit
I also have the code for Celcius.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-11-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: alberta
Posts: 457
Yes, they claim that all 2008 and newer fords use CANSF.

I tried the CANSF protocol on my 2006 and it just says "connecting". So i'm fairly sure that my truck uses PWM protocol.
Reply With Quote
  #7  
Old 12-11-2011
woo woo is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Halifax NS
Posts: 42
Have you double checked the code. It has to be letter perfect.

Mine runs at about 70C +/- 10C, with ambient around freezing.


Did you see this :-
Quote:
You can determine what protocol your Ford runs in by pressing MORE > MORE > MODE.
Look at the second last page in the Owner's Manual.
Reply With Quote
  #8  
Old 12-11-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: alberta
Posts: 457
Under mode it says "PWM".

I am quite certain the code given on the scanguage website is the one i have entered.
Reply With Quote
  #9  
Old 12-11-2011
woo woo is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Halifax NS
Posts: 42
Quote:
Originally Posted by big-blue-oval View Post
Under mode it says "PWM".

I am quite certain the code given on the scanguage website is the one i have entered.
You could try calling Scangauge. I found them very helpful. IIRC the tech guru is James deLong.

In another forum that I belong to there is a long thread that he started just to answer questions. Perhaps he would visit this forum?
Reply With Quote
  #10  
Old 12-12-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: alberta
Posts: 457
Well, after some fiddling, it works. The only thing I changed was the trans temp location on the readout, and it now works.

It read blank TFT in the top left corner, but I discovered it works in the lower right corner, even when the top left is still displaying nothing. Curious, but it works.

Thanks for the support.
Reply With Quote
  #11  
Old 12-12-2011
woo woo is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Halifax NS
Posts: 42
Mine happens to be bottom left.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Scanguage II-SC 05BLKEDGE Engine & Drivetrain 7 08-31-2009 02:37 AM
ScanGuage II is in Trigger01 Snapshots 15 06-14-2009 09:47 PM
Amazon Gold Box - ScanGuage BSGRanger General Ford Ranger Discussion 3 05-28-2009 12:04 PM
Scanguage HP & TQ - Post your results! wydopnthrtl 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 118 03-29-2009 03:10 PM
MGT Motorsports: Scanguage w/mounting kit outdoorsman Ranger Products, Company, & Member Reviews 0 08-13-2008 07:11 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:19 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.