o2 sensors both the same? - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-18-2006
Jeremy102579's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: North Tonawanda, NY
Posts: 431
o2 sensors both the same?

are the (2) o2 sensors on my ranger the exact same or not?

i have a code for a bad o2 sensor but dont know which one is bad

how do i find out which one is bad?

thanks.

Last edited by Jeremy102579; 11-18-2006 at 09:55 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-18-2006
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,833
The code number will tell you which sensor is reporting a problem.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-18-2006
Jeremy102579's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: North Tonawanda, NY
Posts: 431
code number is 176, not sure if that is passenger side or drivers side sensor.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-18-2006
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,833
Driver side.

Quote:
Code 176 = Oxygen sensor not switching - system is or was lean Left or Front HO2S - Fuel control
Reply With Quote
  #5  
Old 11-18-2006
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Mesa, Arizona
Posts: 886
U know in my experience O2 sensors dont normally go bad on Fords, I would clean the MAF and reset the code. Atleast my experence with lean codes.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-18-2006
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,833
Most of the time, an oxygen sensor related code indicates that there is some kind of fuel control problem that the O2 sensor cannot compensate for. Vacuum leak, unmetered air, MAF error - whatever. However, the sensors do get lazy at higher miles like this truck has and that can cause a code as well. So, in this case, I think it could go either way.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-24-2006
Jeremy102579's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: North Tonawanda, NY
Posts: 431
ok, man installed new o2 sensor on drivers side today, cleared code and light didnt come on as it always does after driving.

thanks for everything.
cost $50, not too bad i guess.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Are the all 02 sensors the same type? BL00DPIG 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 2 04-22-2014 05:12 AM
4.0 Sensors VS 3.0 Sensors. ROSCO 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 0 05-08-2012 11:15 AM
O2 real time data for Bank 1 reading zero volts for both sensors Green Ranger 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 8 10-02-2010 11:20 AM
Remote entry won't unlock (both sides, same time) Crunchy General Technical & Electrical 5 04-28-2009 01:09 PM
relay to keep both high beams and low on at the same time? flomaster General Technical & Electrical 6 12-21-2006 06:12 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 07:14 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.