Power Lost in All Gears - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-08-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2011
Location: Gastonia
Posts: 5
Power Lost in All Gears

So today, my dad and I took on the epic of putting on a new Valve Cover Gasget. After we got it on and everything back together. The engine started shaking really bad, and I noticed a lost power in Every Single Gear.. At Idle it feels as though the engine wants to stall out. Now, when we put everything together some of the Gasgets broke (EGR and the one that goes on the throttle). Could those two missing gasgets be whats causing my engine to shake wildly and lose power?
Reply With Quote
  #2  
Old 08-08-2011
Bwanaworker's Avatar
Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Sep 2009
Location: St. Paul MN
Posts: 108
Sounds like it could be related to the EGR. My Blazer would do that when the EGR clogged. Any CEL codes?
Reply With Quote
  #3  
Old 08-08-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2011
Location: Gastonia
Posts: 5
No CEL Codes... However, we did have to pull the EGR out of the way, and kinda bent ever so slightly, but no serious issue... Other than the gasget busting off of it.

Last edited by JAHeiderBnG; 08-08-2011 at 09:23 PM.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-09-2011
sheltonfilms's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Knoxville, TN
Posts: 631
You can have a vacuum leak at those two gasket locations causing a lean condition. I would replace them. Only about 3 or 4 bucks.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-09-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2011
Location: Gastonia
Posts: 5
So I put, a gasket on the EGR and that sort of help the issue, however, its still lost power. I put SIllicon on the Throttle Base where it connects to the air filter, and figure that that would keep the air out,,,, or perhaps I'm wrong.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Washed Engine - Now running lean, bad idle, lost gears dallas_01gt 2.9L & 3.0L V6 Tech 2 10-23-2012 02:09 PM
Lost all speakers but not subs dantheman Audio & Video Tech 1 02-23-2012 07:25 AM
gears gears gears which to choose? craigs2869 Drivetrain Tech 14 10-07-2011 03:32 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 01:57 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.