Scangauge 2 Problems - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-24-2013
Jelly's Ford's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2010
Location: KnoxVegas, TN
Posts: 874
Scangauge 2 Problems

Just received my scangauge in the mail yesterday. I followed the setup just as the book says. About 10-15 minutes down the road, the gauge would just shut itself off. Then tried unplugging, stopping and turning the car back on, nothing worked.
This happened both on my way to and from work, and is really ticking me off since I just put down $150 for this thing.

I set the mode to PWM, get data to FAST, engine size to 4.0, and fuel tank to 16.0. The firmware is the most updated version as well. Does anybody know what's causing my gauge to shut off??
Reply With Quote
  #2  
Old 01-24-2013
99offroadrngr's Avatar
TOYOTA
iTrader: (37)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Massachusetts
Posts: 11,728
it could be a faulty cable
Reply With Quote
  #3  
Old 01-24-2013
Jelly's Ford's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2010
Location: KnoxVegas, TN
Posts: 874
Quote:
Originally Posted by 99offroadrngr View Post
it could be a faulty cable
That's about the only thing I can think of as of now. I have read the instruction manual front to back, and I have tried everything. I think I'll email Linear-Logic in the morning and see if they can send me a new cable.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-25-2013
99offroadrngr's Avatar
TOYOTA
iTrader: (37)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Massachusetts
Posts: 11,728
Quote:
Originally Posted by Jelly's Ford View Post
That's about the only thing I can think of as of now. I have read the instruction manual front to back, and I have tried everything. I think I'll email Linear-Logic in the morning and see if they can send me a new cable.
I would. You can also check to see if its your obd2 port by plugging in a scanner or something and see if it works or not.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-26-2013
Jelly's Ford's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2010
Location: KnoxVegas, TN
Posts: 874
Hooked my SCT up to it and it works fine, but that was good suggestion to check the OBD port.

I did get ahold of somebody at Linear-Logic. She told me to change the sleep rate to COM which would make it shut off when the truck is shut off and the gauge would come on only when the engine is running. She also told me to change the retrieve data to SLOW. This worked for about 5 mins and shut off. Unfortunately LL is closed on the weekends thus I have to wait till Monday to tell her it didn't work. I'm just about to send it back to the original seller and get an ultra gauge that does the same thing for half price. Wish I knew about those before I bought the Scangauge lol.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-26-2013
99offroadrngr's Avatar
TOYOTA
iTrader: (37)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Massachusetts
Posts: 11,728
Quote:
Originally Posted by Jelly's Ford View Post
Hooked my SCT up to it and it works fine, but that was good suggestion to check the OBD port.

I did get ahold of somebody at Linear-Logic. She told me to change the sleep rate to COM which would make it shut off when the truck is shut off and the gauge would come on only when the engine is running. She also told me to change the retrieve data to SLOW. This worked for about 5 mins and shut off. Unfortunately LL is closed on the weekends thus I have to wait till Monday to tell her it didn't work. I'm just about to send it back to the original seller and get an ultra gauge that does the same thing for half price. Wish I knew about those before I bought the Scangauge lol.

lol damn that sucks. my gauge is different from the SG2 and the ultra gauge and i haven't had an issue with it but its also close to $300 lol
Reply With Quote
  #7  
Old 01-26-2013
morris's Avatar
RF Veteran
iTrader: (5)
 
Join Date: Feb 2008
Location: South Detroit.
Posts: 7,833
16 gallons? I thought our tanks were 19?
Reply With Quote
  #8  
Old 01-26-2013
Jelly's Ford's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2010
Location: KnoxVegas, TN
Posts: 874
Quote:
Originally Posted by 99offroadrngr View Post
lol damn that sucks. my gauge is different from the SG2 and the ultra gauge and i haven't had an issue with it but its also close to $300 lol
Yeah it's getting to the point to where I'm about to throw it out the window lol. Dang $300?! Do you use the Aeroforce thing?

Quote:
Originally Posted by morris View Post
16 gallons? I thought our tanks were 19?
Hell mine might even be 15. I've got an extended cab, stepside bed with a 4.0. I ran it down till the check fuel light came on and filled it up. It took 13.5 gallons to get a full tank lol.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-26-2013
99offroadrngr's Avatar
TOYOTA
iTrader: (37)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Massachusetts
Posts: 11,728
Quote:
Originally Posted by Jelly's Ford View Post
Yeah it's getting to the point to where I'm about to throw it out the window lol. Dang $300?! Do you use the Aeroforce thing?
lol don't throw it out the window, send it back! and yeah i have an aeroforce interceptor. its 260 shipped but i added a few things to it (black bezel, svt faceplate). I've heard nothing but positive feedback about the ultra gauge though.

Reply With Quote
  #10  
Old 01-26-2013
Jelly's Ford's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2010
Location: KnoxVegas, TN
Posts: 874
Quote:
Originally Posted by 99offroadrngr View Post
lol don't throw it out the window, send it back! and yeah i have an aeroforce interceptor. its 260 shipped but i added a few things to it (black bezel, svt faceplate). I've heard nothing but positive feedback about the ultra gauge though.
Haha I know. That was just a statement of my anger for basically throwing $150 on this thing and it not working.

Dang that looks good man! I would like to get an interceptor, but I don't want to worry about getting another gauge pillar when I already have a single one for my tranny temp.

Alright I am going to email ultragauge to make 100% sure that their gauge will work on my truck and then return the scangauge lol. I appreciate your input!
Reply With Quote
  #11  
Old 01-27-2013
morris's Avatar
RF Veteran
iTrader: (5)
 
Join Date: Feb 2008
Location: South Detroit.
Posts: 7,833
Yes, I an a few others have them. It works well.
Reply With Quote
  #12  
Old 01-27-2013
Jelly's Ford's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2010
Location: KnoxVegas, TN
Posts: 874
Quote:
Originally Posted by morris View Post
Yes, I an a few others have them. It works well.
Ok man sounds good to me. Do you have a window mount? Those look pretty decent and I was thinking of mounting it next to my tranny gauge on the a-pillar. Better than on the column where I had the scangauge lol.
Reply With Quote
  #13  
Old 01-27-2013
morris's Avatar
RF Veteran
iTrader: (5)
 
Join Date: Feb 2008
Location: South Detroit.
Posts: 7,833
Yea, the window mount comes with it. You just have to bend it into position.
Reply With Quote
  #14  
Old 01-27-2013
Jelly's Ford's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2010
Location: KnoxVegas, TN
Posts: 874
^ sounds like I'll be ordering an ultra gauge and returning a scangauge. Thanks for help guys.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Scangauge Problems RangerNDog General Ford Ranger Discussion 7 06-21-2009 06:23 PM
Scangauge question HighRollerII General Ford Ranger Discussion 25 06-08-2009 08:51 AM
Scangauge meatloaf General Technical & Electrical 12 05-17-2006 11:24 PM
Scangauge meatloaf Interior Semi-Tech 10 09-01-2005 08:31 PM
Scangauge meatloaf Ranger Products, Company, & Member Reviews 0 05-19-2005 10:21 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:42 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.