Speedometer problem - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-06-2014
00GreenRanger's Avatar
Level III Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2011
Location: North Bend, WA
Posts: 1,343
Speedometer problem

This is kind of a long story so I'll start here. A week ago I replaced my ball joints and after I had everything put back together my ABS light was on. I assumed that I may have damaged one or both of the sensors on the knuckle when I did the job. I drove it like that all week and then today as I was getting on the highway, my speedo, odometer, and cruise control stopped working and my check engine light came on as well. From what I have been reading most people say it's a bad VSS sensor on the rear axle but to me that seems like a hell of a coincidence that the VSS would be bad just after I did my ball joints and the ABS light came on. Is there any way that the front sensors for the ABS could trigger something like this to happen? I know that the VSS on the rear axle also deals with ABS so that's why I'm suspicious. Any input would be appreciated, thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-09-2014
sheltonfilms's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Knoxville, TN
Posts: 631
It could be. On 4WABS/4WD vehicles the VSS is read by the ABS module and converted and then sent to the instrument cluster/computer/cruise servo.

On 2wd it goes to the GEM first to be converted.

Have you checked the connections to the wheel speed sensors yet? Is there a proper gap between the sensor and the exciter ring? Make sure there is no debris on the sensor tip.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-10-2014
00GreenRanger's Avatar
Level III Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2011
Location: North Bend, WA
Posts: 1,343
After further investigation, I found that the copper wire on one of the sensors is all messed up. I ordered a new sensor on Saturday so we will see if that fixes the problem.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-30-2014
00GreenRanger's Avatar
Level III Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2011
Location: North Bend, WA
Posts: 1,343
Well this whole problem turned into a huge pain in the ***... Ended up replacing both wheel bearings up front because there was no sensors for my year that would fit my original wheel bearings... Weird I know. After I replaced the wheel bearings I was still getting the ABS light but the speedo came back on. I took a chance and replaced the VSS on the rear axle and that got rid of the ABS light! I still cant believe that this all started from a lower ball joint replacement.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-30-2014
00GreenRanger's Avatar
Level III Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2011
Location: North Bend, WA
Posts: 1,343
Hopefully this will help someone in the future haha
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
99 Ford Ranger Speedometer, Check Engine Light, and ABS problem. Harper. 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 6 02-28-2015 10:41 AM
97 ranger speedometer problem nowaynoah General Technical & Electrical 0 11-09-2009 12:03 AM
Speedometer reads wrong! SuperKid General Technical & Electrical 7 02-25-2007 11:58 PM
speedometer conversion? solodos General Ford Ranger Discussion 26 03-17-2005 08:51 AM
digital Speedometer blacknight New Ideas 10 10-04-2004 10:30 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 07:10 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.