1st start/cold enging "chatter" - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines Discussions and Topics specific to the Lima 4 cylinder engines

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-25-2013
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: hampshire, illinois
Posts: 104
1st start/cold enging "chatter"

Maybe I'm just paranoid but do these engines have a bit of "chatter" when their cold or first started in the morning? Mines a '98 with the 2.5 and it sounds like valvetrain chatter when I first start it. Idle seems fine but if you poke the throttle it likes to talk when the rpm is coming back down, chatter chatter chatter. then this morning I noticed it slightly at plain idle. I THOUGHT I noticed this initially after I changed my oil and filter a few months back but I could just be getting paranoid and worrying. Is this normal for these engines to "talk" a little bit or may I have a bigger issue? Once it warms up it's just fine, idle, or revving it and letting it come down, there's no chatter or noise at all(besides that powerhouse 2.5).
Reply With Quote
  #2  
Old 07-25-2013
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: hampshire, illinois
Posts: 104
nothing??
Reply With Quote
  #3  
Old 07-26-2013
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: hampshire, illinois
Posts: 104
Does anybody know where the oil pump is at on this thing? I THOUGHT the 2.3's were bolted on the front of the engine externally, but are the 2.5's the same way or is my 2.5 in the pan? I've got a cheap driveworks oil filter on it now so i'll be changing this with Castrol 5w30 and a motorcraft filter this weekend....
Reply With Quote
  #4  
Old 07-28-2013
JPZ's Avatar
JPZ JPZ is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Broadway
Posts: 47
My 2.3 chatters like that if I use any filter but a motocraft.

Last edited by JPZ; 07-29-2013 at 03:50 PM.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
no 1st gear reverse works fine, rev engine and 1st engages but bangs hard (5r44e) RoRosmachine Drivetrain Tech 1 10-13-2013 07:16 AM
1st post! re-gearing 1st truck! ryguy Drivetrain Tech 4 07-01-2013 04:04 PM
chatter and hop taking off in 1st gear wakeboardfreak16 Drivetrain Tech 4 03-24-2012 04:39 PM
Ranger hard start issue HELP COLD START 1994splash 2.9L & 3.0L V6 Tech 1 06-08-2011 05:27 PM
eBay / Craigslist Find: 1st/2nd gen patch panels & new 1st gen bumper - IL Bird76Mojo eBay & Craigslist Finds 0 12-15-2010 04:25 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 07:45 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.