2.3 cutting out - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines Discussions and Topics specific to the Lima 4 cylinder engines

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-03-2009
speedranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2006
Location: Everett Washington
Posts: 142
2.3 cutting out

I have a 97 2.3 with a 5 speed, 2wd. recently took it camping, and ended up going through some deepISH puddles..

at the time it was cutting out and dying if i didnt stay on the gas, but it did that maybe 5 times. i upped the idle and it stopped. I have burnt through the rest of that tank (about 1/4 full at the time) and have driven 40 or so miles on fresh gas. Everything is fine until i get off of the gas and it seems like the motor is cutting out. (flowmaster makes all kinds of popping noises) but at WOT its fine, no power loss whatsoever. I removed the air filter (K&N drop in) and there was some water inthe air box. cleaned it up, dryed the filter.. still does it. checked for "spark leaks" and see nothing.. I havent had much time to mess with it but im also not sure where to start. thanks ahead of time for the help!
Reply With Quote
  #2  
Old 04-03-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
You probably got K&N oil on the MAF sensor. Clean it with some air intake cleaner or maf cleaner.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-03-2009
02oregonedge+'s Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2008
Location: OR!
Posts: 1,086
^x2 Clean the filter and MAF really good and you should be good to go...
Reply With Quote
  #4  
Old 04-03-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
P.S.- Stop going through puddles really fast before you hydrolock your engine.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-04-2009
speedranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2006
Location: Everett Washington
Posts: 142
I tried cleaning the MAF - Still does it. so i ran a obd2 scanner and pulled up 4 codes:

p1443 - evap little to no flow. never been able to figure this out, always been there.

new codes:

p1121 - throttle position sensor inconsistent with MAF ??
p0123 - throttle pedal position sensor a circuit high output? (possible becuase idle was adjusted to keep from dying)
p1132 - lack of ho2s11 sensor indicates rich??

How can I fix these I need some help!!
Reply With Quote
  #6  
Old 04-06-2009
speedranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2006
Location: Everett Washington
Posts: 142
this morning took 3-4 long trys to start.. then died at a red light..
later in the afternoon it was hard to start again and wanted to die..


I NEED HELP :[
Reply With Quote
  #7  
Old 04-08-2009
Bryan22's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Lancaster, ca
Posts: 211
id check the coils. Mines been giving me problems bucking and dying pretty much whenever it felt like it. turned out to be a bad coil pack. you also might try cleaning your grounds and battery cables/terminals.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-11-2009
speedranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2006
Location: Everett Washington
Posts: 142
Problem Solved!

Well I hooked it up to a mac tools scanner and read the datastream.
everything was normal except the TPS read 94-96% throttle at IDLE. therefor flooding it.. explaining why it died all the time. I replaced this sensor 13 months ago so it was out of its 12 month warranty..go figure :P

anyway, $25 later and re-adjust the idle everthing is perfect!
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bucking/ Cutting Out When Cold/ high idle dvn11129 General Technical & Electrical 1 03-19-2012 09:56 PM
Going Lean cutting out misfire 04RangerDave 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 14 11-04-2011 05:51 AM
Cutting out spare tire holder? Taylor Fabrication & Tool Tech 25 04-30-2011 08:11 PM
truck cutting out at high rpm chevyslayer925 General Technical & Electrical 4 04-14-2010 08:33 PM
engine cutting out tyler_0172000 2.9L & 3.0L V6 Tech 0 12-09-2009 11:32 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 10:37 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.