Just Puzzled Cannt get Codes, Bad MPG ?? - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines Discussions and Topics specific to the Lima 4 cylinder engines

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-21-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: HI
Posts: 22
Just Puzzled Cannt get Codes, Bad MPG ??

Ok heres the deal. 93' Ranger 2.3 It runs pretty good but not much power on the hills and it pings. I check the mpg and it was about 10 so i know there's something wrong. I cannt get any codes? After reading all the info when i turn the key it says wait till the relays stop making noise and the fuel pumps stops running. Well the pump never stops. The only thing i have done was clean the MAF and no change.
So not too sure where to start.? Oh yea. did the fuel pressure regulator too.
Aloha, docmott

Last edited by docm; 01-22-2011 at 03:32 PM. Reason: wrong word
Reply With Quote
  #2  
Old 01-22-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: HI
Posts: 22
test
Reply With Quote
  #3  
Old 01-23-2011
Marchy's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Redmond, WA
Posts: 287
I'd start with plugs, wires, ignition coil air filter and some fuel injector cleaner.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-23-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: HI
Posts: 22
thanks for the reply! the real question is i cannt get any codes out of it? i know something is really out of whack. i've looked at the way to get codes and it just doesnt work. the truck is a 93' so they are flash codes.
aloha, docmott
Reply With Quote
  #5  
Old 01-24-2011
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Kirkland, WA
Posts: 71
Don't know what to tell you. Not even sure if the 93 is the same as mine...90'.

Heck, I don't even know what happens if there are no codes....

*hopefully someone else will jump in. (maybe you didn't jump the correct pins????)
sorry i can't help
Reply With Quote
  #6  
Old 01-24-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: HI
Posts: 22
yes yours is the same, i've seen 2 ways to do it and both do he same thing.
Can you tell me, when you turn on the key to start, does the fuel pump go off after a bit?
To start with, I think its starting there. Mine wont shut off, it keeps running.
aloha, docmott
Reply With Quote
  #7  
Old 01-24-2011
Marchy's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Redmond, WA
Posts: 287
Having bad gas mileage won't necessarily throw a code as the engine believes everything is working as it should. If your mileage is that bad and you haven't changed the easy stuff in a while (or have never chaged it since buying your truck) it's a cheap and easy place to start since you can do it yourself.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-24-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: HI
Posts: 22
i live on Molokai in the middle of the Pacific, the easy stuff parts here aren't cheep. most stuff is about twice the price. the eng light is on so i know there is a problem. the plugs are black so i know its running rich. the plug wires are new. im old school, i try to fix things, not just start replacing everything. if it was newer 94' i have a friend that could hook it up to his computer. in that case i all i can do is read the flashes, but i havent got that far yet. jump the pins, turn on the key and all i get is one steady light?
thanks for your response, aloha, docmott
Reply With Quote
  #9  
Old 01-24-2011
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Kirkland, WA
Posts: 71
I'm at work so getting back to you is slow. I think you are starting right. CEL on means there is code in there. Hook everything up, jump in the cab and turn the key to on but NOT run.
Yes, the relays should stop clicking very soon. 1-2sec i think? Then the test light you hooked up to flash will start.

***I'm really thinking you either don't have the jumper in correctly or the test light is in the wrong spot.

Name:  E-fordcodesetup-1.jpg
Views: 1
Size:  18.2 KB

Last edited by Inspector; 01-24-2011 at 05:59 PM.
Reply With Quote
  #10  
Old 01-24-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: HI
Posts: 22
thanks! yes thats what i have tried, just like that. i went next door and checked my friends truck.
when you turn the key you can hear the fuel pump for 10 sec or so then it stops. mine never stops? so not sure yet if thats the start of the problem for gettn the codes? im gettn ready to ck the fuel filter.
aloha
Reply With Quote
  #11  
Old 01-24-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: HI
Posts: 22
ok,heres what i did today, i used the Inspectors notes and jump the pins again. when i hook up the test light it comes on even with the key off. when i turn on the key it get brighter and stays on. no flashes? i also removed the fuel pump relay and turned on the key, same o. also climbed under the truck and took off the pump side line of the fuel filter. turned on the key, lots of GAS tried to stop it with my finger, no luck. lots of pressure. sooo why does the pump stay on all the time?
Reply With Quote
  #12  
Old 01-25-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: HI
Posts: 22
tuesday, what a *****! took out the brain box. if anyone wants tips i have them! after opening it up i found some, humm. well look at the pics, i'll try and post. no one on this island can check it so reinstalled it.
now does this make since. the battery has been unhooked for a few hours. would that reset the codes? everything is hooked backup I turn on the key and the eng light comes on?????? doesnt make since to me. makes me still wonder about the brain box. OK look at the first pic, can you see the brown ring around that ?? the other pic you can see whats on top.
aloha, docmott
Attached Thumbnails
Just Puzzled Cannt get Codes, Bad MPG ??-dscf3175_2.jpg   Just Puzzled Cannt get Codes, Bad MPG ??-dscf3173.jpg  
Reply With Quote
  #13  
Old 01-26-2011
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Kirkland, WA
Posts: 71
Dude, you are so beyond me, I'm no help. Keep us posted.

Don't quote me on any of this but
*unplugging the battery should wipe out some of the codes. It shouldn't wipe all of them.
-i don't know how to explain it (cause i really don't know) but codes are stored one of two ways. If something throws a code once the truck remembers it in short term. If it throws that code again within a specific time it stores it in....long term? Hahaha, sorry this sucks but hopefully you get what i mean. Your specific codes can only be cleared by checking them then....something, i forget and am late for work.
Reply With Quote
  #14  
Old 01-26-2011
rcmustang's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Los Angeles
Posts: 173
Usually, when you can't get codes, it means you need a new ECU. They can still run but bad mileage, etc, will be the side effect.
Reply With Quote
  #15  
Old 01-26-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: HI
Posts: 22
thanks, yes i understand what you are saying and im sure youre right.
also, i think when you start turn the key the eng light comes on, after the engine starts and alls well the light goes out. im not really sure because my light is on all the time.
im starting to think the brain box is bad and its just in some kind of drive it to the shop mode??
aloha, docmott
Reply With Quote
  #16  
Old 01-26-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: HI
Posts: 22
rcmustang ! yea im thinkn that way now. just wish there was a place on this island to test it.
im looking now for somewhere on the mainland to send it to be tested and or repaired.

aloha, docmott
www.docmott.com
Reply With Quote
  #17  
Old 01-26-2011
rcmustang's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Los Angeles
Posts: 173
It'd be cheaper to get a reman unit than sending it to the mainland for testing.
Reply With Quote
  #18  
Old 01-26-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: HI
Posts: 22
where?
thanks!
Reply With Quote
  #19  
Old 01-26-2011
rcmustang's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Los Angeles
Posts: 173
You should be able to through one of the local auto parts chain stores....
Reply With Quote
  #20  
Old 01-26-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: HI
Posts: 22
rcmustang, i just checked your profile, right on!! its good to see someone do something more than just bolt suff on. if you need any graphics let me know.

there's a napa here but the cost is $250
i found a place in texas that will test and repair for $175
thanks, i'll keep looking

aloha, docmott
www.docmott.com
Reply With Quote
  #21  
Old 01-26-2011
rcmustang's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Los Angeles
Posts: 173
Thanks, I'm waiting on my buddy to finish porting the lower intake. Then I'll be buying my SCT tuner from Lasota Racing and installing the intake, inj, maf and tuner. Just installed the Screamin Demon coil and it looks like the mileage has increased from 19 to 20/21 mpg. I'll know when I top off in a day or two.

Wow, the ecu's are usually around $125 at the Autozones around here.
Reply With Quote
  #22  
Old 01-26-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: HI
Posts: 22
humm, looks like i should surf a little more online. i'll keep looking!!

rcmustang, when you are doing suspenstion stuff if you want i can turn you on to an ol buddy up in central cali that builds trophy trucks and i think they are mostly rangers. hes an old baja 1000 and 500 racer.

aloha, docmott
www.docmott.com
Reply With Quote
  #23  
Old 01-26-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: HI
Posts: 22
humm, looks like i should surf a little more online. i'll keep looking!!

rcmustang, when you are doing suspenstion stuff if you want i can turn you on to an ol buddy up in central cali that builds trophy trucks and i think they are mostly rangers. hes an old baja 1000 and 500 racer.

aloha, docmott
www.docmott.com
Reply With Quote
  #24  
Old 01-27-2011
rcmustang's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Los Angeles
Posts: 173
Sure, thanks.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OBD1: Bad DPFE Sensor cause Bad MPG? NP94B2300 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 2 01-25-2014 11:51 AM
Need Help - 5 bad codes. Could it be just bad computer? mrsquirrels General Technical & Electrical 7 06-27-2012 07:50 PM
Just Puzzled Cannt get Codes, Bad MPG ?? docm SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 0 01-21-2011 02:58 PM
will a bad IAC cause bad mpg? MonsterGuy General Technical & Electrical 11 08-06-2007 04:29 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 08:44 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.