No idle at start up - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines Discussions and Topics specific to the Lima 4 cylinder engines

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-12-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: cecilia,ky
Posts: 6
No idle at start up

Hello everyone first post been lurking for a while anyways i came across a 89 ranger stx no power steering ac no frills its got a 2.3 and is a 4 speed with overdrive. She has a new battery and alternator good compression and the motor runs like a sewing machine.

I am having a problem when cranking over itll start and turn once or twice then die so i have to feather the gas peddle like one would do on a old carburated car once i have her warmed up she runs fine but now she is having a high idle all the time when i come to a stop with the clutch pushed in, also when coming to a quick stop shell act like she wants to die.

also after idling for to or three minutes shell just shut off any help appreciated just thinking it might be the fuel pump or the iac
Reply With Quote
  #2  
Old 04-12-2010
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Welcome to the forum Shaun.
I'm Not sure if you have an IAC or not , or if that year just has an adjustable screw for the butterfly stop.
I'm sure someone will chime in soon.
It doesn't sound like a fuel pump problem though.
New plugs and wires ?
Timing belt ever changed ?
Reply With Quote
  #3  
Old 04-12-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: cecilia,ky
Posts: 6
timing belt looks good not sure if replaced doubt it though the rear shocks were oem

will be changing plugs wires i think it has a iac or so napa says it does
wasnt thinking it was the pump changed fuel filter and cleaned throttle body with throtle body intake cleaner thought it might be the coil packs but trying to see if there is a way to check them before i buy
Reply With Quote
  #4  
Old 04-13-2010
87xlt's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: In my truck!
Posts: 875
Yes you have an iac valve
See the silver thing on the black box that is the iac on my 87 ranger not sure if your 89 is the same.
Sounds like you just need to clean or replace the iac.
Name:  100_2998.jpg
Views: 2
Size:  54.2 KB
Reply With Quote
  #5  
Old 04-13-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: cecilia,ky
Posts: 6
Appreciate it i know that i dont have it located on my air in take box, the one they sell at napa is like 90 dollars do they place them on the throttle body?

Also also my ranger was made in december of 89 when i bought shocks they wanted to know what month it was built in, did they make changes to put them in the next model year production

Last edited by Hellsing; 04-14-2010 at 12:21 PM.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-17-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: cecilia,ky
Posts: 6
cleaned the iac she still starts bad but idles loneger also had to tape up abare wire and found a intake hose cut and performed surgery on that sea foamed the truck runs better put a voltage meter on the iac electrical plug and itspulling twelve volts but there is still a lot of carbon in the valve is there any thing that will cut the carbon better than throttle body cleaner appreciate guys
Reply With Quote
  #7  
Old 04-23-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: cecilia,ky
Posts: 6
The starting and idling is under control decided to buy a scanner. I was getting codes for parts that werent even on the truck. So i change the computer and evrything runs fine it previously had a 95 computer in there causing a maf sensor code my truck doesnt have one. on to the present everything had been running good no cel or anything until i left class this morning. I pulled out pretty quick and it was wet causing my tires to spin then all of a suddden it started jerking and no acceleration.

No biggie thought clutch was slipping getting ready to replace but then cel comes one and i run a 18r code and a 98r code

so what is a spout circuit open failure 18r
and is that causing test failure hard fault 98r
Reply With Quote
  #8  
Old 04-23-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: cecilia,ky
Posts: 6
Appreciate all the help guys
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1995 rough idle/slow return to idle whiskeybreath SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 1 11-27-2014 05:06 PM
low idle when slowing down to idle j_huhnke General Ford Ranger Discussion 13 04-06-2012 05:58 AM
High Idle / Low idle 2003 Ranger 3.0 thom2003 2.9L & 3.0L V6 Tech 1 03-27-2012 01:12 AM
low idle when slowing down to idle j_huhnke 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 2 03-25-2012 10:26 AM
Idle woes and high idle 4door 2.9L & 3.0L V6 Tech 7 12-16-2010 12:49 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 12:26 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.