3.0L 2000 Ranger HELP! - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-21-2009
Fenech627's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Detroit, MI
Posts: 908
3.0L 2000 Ranger HELP!

Ok starting out this is for a buddy who told me tonight his truck was acting up. The problem is everytime he hit the gas nothing would happen. RPM's wouldnt increase and he could not accelerate. Felt like nothing was happening basically. I asked how he made it home and he said it would go on and off.

His specs are
2000 Ranger V6 3.0L 2wd RWD with 99k on the clock.

I asked him if any lights were on he said the airbag light and check engine light but they have honestly been on for months. To say the least he is not as good on the maintenance or upkeep as most of us on this site are.

If anyone has any idea what may be wrong post up I'd love to hear it. I know a lot of you guys like trying to figure this stuff out. Im just looking for some possibilities of what may be wrong.

My guess would be fuel pump or something fuel related?

Thanks and look forward to hearing anything!
Reply With Quote
  #2  
Old 03-21-2009
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Chelsea,AL
Posts: 562
Throttle cable?
Reply With Quote
  #3  
Old 03-21-2009
Fenech627's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Detroit, MI
Posts: 908
Quote:
Throttle cable?
How would you tell? Frayed? Broken?
Reply With Quote
  #4  
Old 03-21-2009
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Chelsea,AL
Posts: 562
yea get a flashlight and look under the hood and see. I mean thats just a guess man if it wont go its gotta be the cable either under hood or by the pedal. If it was the tranny it would still rev, and if it was fuel related it would run rough and/or not run
Reply With Quote
  #5  
Old 03-21-2009
Fenech627's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Detroit, MI
Posts: 908
Any other ideas guys?
Reply With Quote
  #6  
Old 03-21-2009
t5cents's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Nov 2008
Location: Eureka, CA
Posts: 1,521
make sure all the wires are connected good. after i rebuilt my 3.0 i left one plug unplugged an accident and it did that same thing. but mine would kinda studder when i did it. but it could be ur problem
Reply With Quote
  #7  
Old 03-21-2009
lifted_Mazda01's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Davie, FLA
Posts: 685
take it to autozone and have them pull the codes, since the check engine light has been on for a while, who knows, he might of pulled a new code. its worth a shot and its free
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2000 Ford 2000 Ford Ranger XL (Regular Cab step-side) - $3,295.00 ionspeedracer Ranger Based Vehicles 0 02-21-2011 03:45 PM
2000 ranger hitch mount help quick skyway0018746 Fabrication & Tool Tech 3 09-01-2008 03:16 PM
Just replaced factoy deck on a 2000 Ranger need help g0ldfinGa Audio & Video Tech 9 06-20-2008 07:59 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 05:18 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.