engine to transmission bolt up problems - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-01-2012
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: LINY
Posts: 8
engine to transmission bolt up problems

Installing a 3.0 from a 99 -2 wd, 5 speed into a 98 4x4 automatic that had a 3.0.
swapped motor mount flanges from 98 to the 99 block and removed pilot bearing from 99 block, install
torque converter on transmission & spun it a few times to seat it, Then we drop motor in, but we can't get it to seat w/ transmission. I can get all torque converter bolts to engage w/ flywheel, but thats as far as it goes.
What am I missing?
Thanks

Last edited by cic317; 02-02-2012 at 06:05 AM. Reason: missing info
Reply With Quote
  #2  
Old 02-02-2012
Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: st. aug, fl.
Posts: 29
I would pullout the trans n try to mate it to the engine outside the vehicle.
U didnt mention if both vehicles where the same just diff in yrs.
I had an issue with a mustang 5.0 going into an e150 van,turned out flexplate for van was flat and the mustang was offset by 1/2" toward trans and wouldnt allow engine and trans to mate up. However they where both automatics.
Goodluck let me if u got it sorted out.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-02-2012
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Bowling Green, Ky
Posts: 1
Are you sure that the torque converter slid all the the way on. There is more then one spline that it slides onto. When the bell housing and block are togather the torque converter should still have 1/2 inch or so travel between tranny and flexplate.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-02-2012
Toreador4x4's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Livonia, MI
Posts: 3,958
make sure that the alignment towels are in the engine and not both the engine and transmission. sometimes that happens when swapping parts.

also, make sure the converter dropped 3 times when spinning it
Reply With Quote
  #5  
Old 02-02-2012
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: LINY
Posts: 8
Thanks for all reply's. Finally got it in, we got some 12mm bolts cut heads off to use as hanger studs, slid motor on to studs & it popped right in. Can't believe we didn't think of it before.
Will be finishing up over weekend.
Another quick question about fuel rails. Can I leave the donor intake system, it's flex fuel, I don't believe the 98 was.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-06-2012
Toreador4x4's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Livonia, MI
Posts: 3,958
no...injectors and rails are different...well...injectors for sure
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
transmission mounting bolt Urandaman Drivetrain Tech 3 01-17-2014 09:29 PM
2 problems engine quits when cold?? and engine volts are really high pls help rexineffects 2.9L & 3.0L V6 Tech 0 12-06-2012 12:43 PM
99 ranger transmission bolt help? rangerdriver89 Drivetrain Tech 2 03-06-2010 06:09 PM
transmission bolt? shadow905 Drivetrain Tech 11 07-07-2009 07:52 AM
Transmission Bolt suzukiltzatv SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 9 03-02-2008 03:32 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 05:00 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.