Performance: sometimes tons of power, soemtimes none - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-23-2008
RangerSkippyRoo's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Los Angeles
Posts: 73
Icon5 Performance: sometimes tons of power, soemtimes none

I dont know whats going on with my little vulcan. I have days where it seems like its busting tail off the line, I can even lay down some rubber with WOT (amazing for a vulcan) and sometimes it is just a pokey dog off the line.

I've seen mention of the timing retard for the flex fuel function getting stuck IN flex fuel mode but for the life of me I cant figure out how to test or override this.

I realize that it can be any number of things but on an 05 with 40k the way it flips performance profiles is near bipolar.

No ac running during either situation.

I'd like to know a bit more about how the flex fuel option functions and how it can be locked out for normal operation.

Also, I notice a bit of gruffness in the engine between 4k-4500 then it smooths back out. its very slight.

I've also noticed that no matter what I do, when taking off the line, the thing stays above 2k rpm which is not something I am used to in an automatic (I have the 5speed auto with the edge package and the higher gear ratio in the rear)

I'm getting ready to do some major upgrades to some of the cheaper componets... Aluminum drive shaft, better ball joints and tie rods, upgrade on the ignition system, plugs and wires, air filter swap ETC. just beefing up the stock componets.

I am an old school mechanic but have never really played with the vulcans, so still need to get used to the temperment. I know they are dogs, but some days man shes just a whipped puppy.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-23-2008
Jp7's Avatar
Jp7 Jp7 is offline
Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Sep 2007
Location: My LED lab or on the dyno
Posts: 2,970
Quote:
Originally Posted by RangerSkippyRoo View Post
I dont know whats going on with my little vulcan. I have days where it seems like its busting tail off the line, I can even lay down some rubber with WOT (amazing for a vulcan) and sometimes it is just a pokey dog off the line.

I've seen mention of the timing retard for the flex fuel function getting stuck IN flex fuel mode but for the life of me I cant figure out how to test or override this.

I realize that it can be any number of things but on an 05 with 40k the way it flips performance profiles is near bipolar.

No ac running during either situation.

I'd like to know a bit more about how the flex fuel option functions and how it can be locked out for normal operation.

Also, I notice a bit of gruffness in the engine between 4k-4500 then it smooths back out. its very slight.

I've also noticed that no matter what I do, when taking off the line, the thing stays above 2k rpm which is not something I am used to in an automatic (I have the 5speed auto with the edge package and the higher gear ratio in the rear)

I'm getting ready to do some major upgrades to some of the cheaper componets... Aluminum drive shaft, better ball joints and tie rods, upgrade on the ignition system, plugs and wires, air filter swap ETC. just beefing up the stock componets.

I am an old school mechanic but have never really played with the vulcans, so still need to get used to the temperment. I know they are dogs, but some days man shes just a whipped puppy.
You've been at 4500rpm? My needles have never gone past probably 3500rpm. I'd have to get my helmet out in fear of being hit with a rod.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-23-2008
Rapala's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: North Carolina
Posts: 826
yeah the lil 3.0 has its good and bad days, there has been some days it hauls better and others where I can barely go faster than a corolla...

What year is your ranger?

Ive picked this up from RPS that the valvetrain is good until you hit 5400 rpms thats when floating valves and other mess starts to happen... but you have to rev the **** out of the vulcan just to get it goin... now Im not saying you should nor have to take the rpms up to 5400 everyday nor every second just to get the thing going.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-23-2008
CBFranger's Avatar
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Tampa Bay Area
Posts: 1,029
I dont think the 3.0 ever has a "ton" of power. But I have had the same problem. After I changed the plugs, oil, air filter, and disconnected the battery over night it didnt happen for a good long while. Then it will start happening. I just disconnect the battery and it fixes itself agian.

iono, someone said it could have something to do with the flex fuel sensor since I have a 2000 and they changed it to ECU flex fuel sensing in 2001.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-24-2008
RangerSkippyRoo's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Los Angeles
Posts: 73
Ranger fun

Shes a 2005 Edge. I need to get some pics to post of her.

If you have been around anaheim, I would be the one with the cartoon kangaroo on the sides of the bed =P
Reply With Quote
  #6  
Old 11-03-2008
04BlackFX4's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Maine
Posts: 1,159
It's not a race car, its a truck man.. Just drive it.. 3.0's are reliable..
Reply With Quote
  #7  
Old 11-11-2008
Daily Driver's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: NH
Posts: 191
I have a thread on here where I mention the inconsistency I experiened. Mine is a 95. It seems more consistent with the mods (actually maintenance) I did. It has been a week or two since I finished but I don't know if there will be anything here to help you.
Just my $.02.

https://www.ranger-forums.com/forum2...ad.php?t=69568
Reply With Quote
  #8  
Old 11-11-2008
pacodiablo's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Charlotte, NC
Posts: 1,126
Quote:
Originally Posted by Jp7 View Post
You've been at 4500rpm? My needles have never gone past probably 3500rpm. I'd have to get my helmet out in fear of being hit with a rod.
My Vulcan sees 5500 RPM on a fairly regular basis.
Reply With Quote
  #9  
Old 11-11-2008
S1att3r's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Emory, TX
Posts: 226
Quote:
Originally Posted by pacodiablo View Post
My Vulcan sees 5500 RPM on a fairly regular basis.
x2
Reply With Quote
  #10  
Old 11-11-2008
Daily Driver's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: NH
Posts: 191
Mine did not except occasionally. It does now because it finally can.
Reply With Quote
  #11  
Old 11-13-2008
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Fort Morgan, CO
Posts: 3
Quote:
Originally Posted by pacodiablo View Post
My Vulcan sees 5500 RPM on a fairly regular basis.
x3
Reply With Quote
  #12  
Old 11-13-2008
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
According to Rich the stock ECU is setup to take out a bunch of timing when the intake temp goes about 80 degrees. Maybe that the problem. My 4.0 feels faster at times.
Reply With Quote
  #13  
Old 11-27-2008
mj550's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: USA
Posts: 601
Quote:
Originally Posted by Jp7 View Post
You've been at 4500rpm? My needles have never gone past probably 3500rpm. I'd have to get my helmet out in fear of being hit with a rod.
Hmm, mine has see 6K a few times, but that was several years ago. I bumped my limited back down to around 5500.
Reply With Quote
  #14  
Old 12-04-2008
RangerBoy77's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: New Cumberland, WV
Posts: 18
i have a 98' 3.o, and sometimes mine will tear up the raod, then it feels like once it gets all that torque and power going, it slows itself down. idk what the heck is wrong. its consistent other than that.
Reply With Quote
  #15  
Old 12-04-2008
RangerBoy77's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: New Cumberland, WV
Posts: 18
my vulcan sees 5500 pretty regularly.....
Reply With Quote
  #16  
Old 12-04-2008
o3edge777's Avatar
Member
 
Join Date: May 2007
Location: McKinney, TX
Posts: 71
hell my 3.0 see's 6k everyday... as did my old one.. Haven't had any problems... yet..
Good truck.. good motor.
Reply With Quote
  #17  
Old 12-04-2008
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
Quote:
Originally Posted by RangerBoy77 View Post
i have a 98' 3.o, and sometimes mine will tear up the raod, then it feels like once it gets all that torque and power going, it slows itself down. idk what the heck is wrong. its consistent other than that.
All the power is low in the revs with not much in the upper.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale: It's that time Tons and tons of stuff (Ranger, F150,Explorer) Lots of parts LOOK OHIO Police Interceptor Interior, Exterior, Electrical, & Misc. 99 01-06-2015 09:59 AM
For Sale: Tons and tons of stuff (Ranger, F150,Explorer) Lots of parts LOOK! Ohio Police Interceptor Interior, Exterior, Electrical, & Misc. 13 06-10-2010 01:25 PM
For Sale: Tons and tons of stuff (Ranger, F150,Explorer) Lots of parts LOOK! Ohio Police Interceptor Interior, Exterior, Electrical, & Misc. 25 05-16-2010 02:55 PM
For Sale: Tons and tons of stuff (Ranger, F150,Explorer) Lots of parts LOOK! NEW stuff OHIO Police Interceptor Interior, Exterior, Electrical, & Misc. 23 04-28-2010 05:54 PM
For Sale: Tons and tons of stuff (Ranger, F150,Explorer) Lots of parts LOOK! Police Interceptor Interior, Exterior, Electrical, & Misc. 33 04-20-2010 03:26 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 03:37 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.