sounds like a lifter tap at 3500rpms?? - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource

2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

sounds like a lifter tap at 3500rpms??

Reply

 
 
 
  #1  
Old 02-13-2007
Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2007
Location: Ruckersville, VA
Posts: 4
sounds like a lifter tap at 3500rpms??

well i'm new here, just got a 94 ranger 3.0 its had all the gaskets changed from the heads up.... runs fine.. 189k

initially it had a lifter tap when it was cold and you first started it.. a little marvel mystery oil and 100 miles later, that problem was fixed..

now its got what sounds like a lifter tick but its at about 3500 rpms, under a light foot..
if you get down on it it never makes a noise all the way to redline..

since i'm new to the whole ford v6 thing, I didn't know if these 3.0's had any issues like piston slap, weak lifters, wrist pins slapping, etc..

it almost reminds me of my 94 yota with piston slap..

any ideas? thanks
 
Reply With Quote
  #2  
Old 02-13-2007
Jeremy102579's Avatar
Member
Join Date: Jun 2006
Location: North Tonawanda, NY
Posts: 431
165k on my 94 3.0 ranger...i hope mine makes it up to 189k.

i was having a tick on cold day starts, poured a bottle of Restore and it seemd to help somewhat.

i know 3.0's have a pinging,ticking, or whatever you call it.

maybe this can help, i am not sure if it is what you are looking for......


http://rogueperformance.com/pinging.html

also this::

http://www.misterfixit.com/deton.htm
 
Reply With Quote
  #3  
Old 02-13-2007
Member
Join Date: Jan 2007
Location: west melbourne fl
Posts: 44
my 3.0 sounde like that every now n then but its got around 250000 n all original idk what it is but its not enoug to worry me and i dont have a tach so i dont know what rpms its at
 
Reply With Quote
  #4  
Old 02-13-2007
Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2007
Location: Ruckersville, VA
Posts: 4
well i drive it about 60 miles a day, it never gets any louder.. soo not gonan worry about it just yet..

try some marvel mystery oil about half of a small bottle in with an oil change, it cleans out the motor real good.. an old subaru trick to clean hydraulic lifters.. (i'm a subaru mechanic not a ford mech lol)
seems to have worked in the ranger for that cold start tick
 
Reply With Quote
  #5  
Old 02-13-2007
Member
Join Date: Jan 2007
Location: west melbourne fl
Posts: 44
yea my dad used to work for subaru to lol he told me they used auto tranny fluid it works great n no bugs in your yard for a week or longer
 
Reply With Quote
  #6  
Old 09-18-2008
MX5.7's Avatar
Member
Join Date: Sep 2007
Location: Greene IA
Posts: 3
Check your serpentine belt. Sometimes they get a seperation and make a ticking noise. I found that the goodyear gatorback belts work well on our 3.0.
 
Reply With Quote
Reply
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Alon
4.0L OHV & SOHC V6 Tech
34
12-05-2007 12:23 AM
jdpartsman99
General Ford Ranger Discussion
15
11-07-2007 05:19 PM
SilverTank
General Technical & Electrical
13
05-11-2007 08:25 PM
pawsino
General Technical & Electrical
13
11-21-2006 04:57 AM
chukzie
General Ford Ranger Discussion
25
06-30-2005 02:39 PM


Thread Tools
Search this Thread