2005 die and no start - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-13-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2011
Location: east haven
Posts: 6
2005 die and no start

Recently my brother in laws ranger suddenly shut offf on him, he said he was driving up hill and was running fine then sputtered quick and shut off. a friend told him it wasd the fuel pump, we replaced the pump and filter and the pump is turning on and fuel is going through the lines but still wont start. If I keep hitting the throttle i can keep it running a little bit and my scan tool reads a lean fuel trim. no dtcs are being set. if trying to start without hitting throttle can hear a lot of air being sucked in through the intake almost seems like too much for idle. any ideas? stuck open egr? bad idle air control motor? bad throttle position sensor? not sure ifs a 3.0 or 4.0 but can find out if needed.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-13-2011
djfllmn's Avatar
Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: York, PA
Posts: 5,796
vac leak?
Reply With Quote
  #3  
Old 09-13-2011
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
Start looking for disconnected lines.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-13-2011
04ranger4x4's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Fort worth Tx
Posts: 175
Mine was having similar issuses check the fuel pump shut off switch mine shorted out. Ford replaced it under warranty
Reply With Quote
  #5  
Old 09-13-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2011
Location: east haven
Posts: 6
Quote:
Originally Posted by 04ranger4x4 View Post
Mine was having similar issuses check the fuel pump shut off switch mine shorted out. Ford replaced it under warranty
youre talking about the inertia switch right? im going to check that tomorrow. as for vacuum leaks and disconnected lines cant find any
Reply With Quote
  #6  
Old 09-14-2011
04ranger4x4's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Fort worth Tx
Posts: 175
Quote:
Originally Posted by Mccarthy69 View Post
youre talking about the inertia switch right? im going to check that tomorrow. as for vacuum leaks and disconnected lines cant find any
Yeah the inertia switch
Reply With Quote
  #7  
Old 09-14-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2011
Location: east haven
Posts: 6
checked the inertia switch and all is good also i have power at the fuel pump upon initial key om, i talked to tech at ford and they saidit was probably the IAC motor so we replaced that and no difference. I called my other friend at ford and he said it could be the fuel pump driver module however i cannot find where this is or how to test it nor can I find it in a wiring diagram. any help finding or diagnosing this would be great, wiring diagrams are helpful as well as alternate names. pictures welcome also

thanks
Reply With Quote
  #8  
Old 09-14-2011
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
Have you checked PSI at the fuel rail? Fuel filter plugged>?
Reply With Quote
  #9  
Old 09-14-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2011
Location: east haven
Posts: 6
didnt check the psi at the rail however filter is brand new and flowing freely
Reply With Quote
  #10  
Old 09-14-2011
djfllmn's Avatar
Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: York, PA
Posts: 5,796
check the vac hose elbow under the throttle body...they are very prone to cracking...had to replace mine around 55K
Reply With Quote
  #11  
Old 09-14-2011
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
Quote:
Originally Posted by Mccarthy69 View Post
didnt check the psi at the rail however filter is brand new and flowing freely
Check it anyway, eliminate one thing at a time
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1900 2.3l runs rough and wants to die when warm brick5954 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 3 04-19-2014 10:00 AM
The difference between a 2005 4.0L Mustang engine and a 2005 4.0L Ranger engine. BlackRanger04 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 15 11-21-2010 05:56 AM
For Sale: Craftsman Tap and Die set, VT 75 shipped... buckgnarly Miscellaneous Items 1 02-14-2010 05:14 PM
New Finished Pics And New Mods(56k Die) SteveOh Snapshots 49 05-02-2009 09:08 PM
multinomah trip, and calendar shoot pics TLH approved die 56K SVT01RANGER Snapshots 22 04-19-2009 07:44 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 10:34 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.