CEL after Sea Foam - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-05-2007
dave01978's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Location: Romeoville, IL
Posts: 539
CEL after Sea Foam

Ok Guys, I need to go get the code read yet, now my question is I sea fomed the truck on monday, and ran it about 5 miles afterwords and about 15 mins idle after the 10 min wait. now today as the wife took the truck to work the CEL came on, any one have any guesses if it could have been the sea foam?

Dave
Reply With Quote
  #2  
Old 09-05-2007
01xltranger4x4's Avatar
Member
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2005
Location: MI
Posts: 3,200
The smoke could of reuined an o2 sensor.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-05-2007
RangerMuse's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Colorado
Posts: 1,727
The same thing happened to me today my CEL came on after I sea foamed yesterday, I got the code and it has something to do with my emission control something. I am not sure what it is but I dont want to pay a dealer to fix it. Any ideas?
Reply With Quote
  #4  
Old 09-05-2007
Rev's Avatar
Rev Rev is offline
Level I Supporter
 
Join Date: May 2005
Location: San Diego, CA
Posts: 1,179
First guess would be a fouled plug (missfire). Second would be an O2 sensor reading out of perimeter caused by using the sea foam
Reply With Quote
  #5  
Old 09-06-2007
Member
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 688
Quote:
Originally Posted by Rev
First guess would be a fouled plug (missfire). Second would be an O2 sensor reading out of perimeter caused by using the sea foam
2nd that
Reply With Quote
  #6  
Old 09-06-2007
dave01978's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Location: Romeoville, IL
Posts: 539
thats what i was thinking as well but wasnt really sure, thanks guys
Reply With Quote
  #7  
Old 09-06-2007
Rockledge's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: Connecticut
Posts: 479
Quote:
Originally Posted by Rev
First guess would be a fouled plug (missfire). Second would be an O2 sensor reading out of perimeter caused by using the sea foam
3rd that. Definitely get the codes read, but I would change the spark plugs and the oil and filter, in any case.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-06-2007
i_luv_strats's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: bremerton wa
Posts: 338
if you got codes p0171 and p0174, i got the same thing after i seafoamed, i got a xcal2 the day after, that's probably why i got a CEL after i flashed my truck, dude maybe i have the same problem as you.
Reply With Quote
  #9  
Old 09-06-2007
01xltranger4x4's Avatar
Member
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2005
Location: MI
Posts: 3,200
If it was a fouled plug it would be missing pretty bad.

Is it missing any?
Reply With Quote
  #10  
Old 09-06-2007
klc317's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Cincinnati, OH
Posts: 950
I agree with the O2 sensors. With the Seafoam, you send alot of gunk through the exhaust and it can coat up the sensors. You may be able to get away with just getting them out and cleaning them really well although I don't know what to use.
Reply With Quote
  #11  
Old 09-06-2007
dave01978's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Location: Romeoville, IL
Posts: 539
you know what I am not sure, I have not had a chance to drive it, according to the wife she said its seems like it was running fine. I was going to get the code checked today and drive it, but when I got home from work it started to pour outside so i didnt go yet. I will get to it this weekend, and let you guys know what i find.
Dave
Reply With Quote
  #12  
Old 09-08-2007
dave01978's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Location: Romeoville, IL
Posts: 539
ok guys, got the code read and it is a misfire, so I will be changing out the plugs today or tomorrow
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sea Foam: Before or After new Fuel Filter? Sean04Ranger 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 6 07-20-2012 05:50 PM
Ruff idle after Sea Foam, check engine light on russian 2.9L & 3.0L V6 Tech 11 02-26-2011 09:01 AM
DId the Sea Foam today.. doc Drivetrain Tech 10 05-13-2007 12:49 AM
? about sea foam Type_Ranger General Ford Ranger Discussion 12 03-01-2007 12:44 PM
Well I finally got some Sea Foam... huskerpower02 2.9L & 3.0L V6 Tech 2 02-28-2007 07:14 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 07:02 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.