first p0401 (new DPFE), now p0402 (new EGR) - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-04-2008
ryan_88's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: Somersworth, NH
Posts: 71
Icon5 first p0401 (new DPFE), now p0402 (new EGR)

ok, so awhile back, my CEL came on, it was code p0401 for insufficient EGR flow. i posted this here....

https://www.ranger-forums.com/forum2...ighlight=p0401

from suggestions here, i replaced the DPFE and the CEL went away. not long after, the CEL came back on, so i decided i should probably replace the EGR valve. the light came back on. i went to Autozone and got the code read again, and now i'm getting p0402 for excessive egr flow. what's going on here? i need to get the truck inspected this month (Sept.) so any help is greatly appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-04-2008
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Elizabeth City, NC
Posts: 767
First, spend some time at the Tomco site and learn how the EGR and DPFE work.

http://www.tomco-inc.com/techinfo.aspx

You may have a stuck open EGR solenoid. You may have another bad DPFE (I didn't read your link, so I don't know how long it has been installed). There are tests you can do and voltage readings you can backprobe, but I don't have any of that info at my fingertips. Try searching on DPFE and EGR and reading. You can learn a lot at that Tomco site.

It's almost NEVER a bad EGR valve though.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-05-2008
ryan_88's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: Somersworth, NH
Posts: 71
could it just be that the tubing is clogged?
Reply With Quote
  #4  
Old 09-08-2008
ryan_88's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: Somersworth, NH
Posts: 71
also, not sure if this helps, but sometimes when i put it in park, the engine boggs way down like its going to stall. then comes up to a normal idle.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-08-2008
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Elizabeth City, NC
Posts: 767
Try taking the vaccum line off the EGR valve and plug the disconnected line (so it's not a vaccum leak). Drive it that way and see how it acts, especially the idle dropping when you go in to Park.

If that makes an appreciable difference, I'd suspect your EGR Solenoid is stuck open.

Is there any possible chance that you incorrectly connected the vaccum lines onto the DPFE? They are slightly different sizes. Try switching them.

I don't think a clogged tube is your problem.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-10-2008
ryan_88's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: Somersworth, NH
Posts: 71
so saturday, i put in a bottle of STP Complete Fuel System Cleaner in to my half full gas tank. today, the light went off. not sure if the STP has cleaned the system and corrected the problem or not, but i'm on E now, so i'm sure it has gone through the system. we'll see if the light stays off.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-08-2013
Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: san luis obispo
Posts: 20
hey ihave the same issues going. did the light come back? im guessing not because this is an old *** thread.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-11-2017
Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: Killeen, Tx
Posts: 1
Vehicle Stalling

I originally had both codes P0401 P0402 show up. The car sat for 2yrs before I got it. Ive done a tuneup, fuel pump & filter, ERG, ERG Sensor, had my (throttle body, Intake, & cradle housing) professionally cleaned, new battery, alarm taken off and new terminal. The codes went off but my truck cranks all the way up and turns back off. After 2-3 times itll stall and I have to wait 45 min- 2hrs to crank again. Ive been through 4 mechanics! Can anyone help me
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Desperate for advice on P0401 EGR code aewing General Technical & Electrical 3 10-23-2014 08:54 PM
DPFE Sensor-Error Code....P0401 lcity General Technical & Electrical 2 05-27-2014 08:40 PM
P0401 (EGR Flow Insufficient) SpeedNinja SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 3 06-12-2013 03:30 PM
Had P0402 now P0401 1999 ranger Akuma 2.9L & 3.0L V6 Tech 1 02-08-2013 09:56 AM
Code P0401, EGR problem jman511115 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 1 11-05-2007 03:11 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 07:20 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.