I'M PRETTY SURE THIS IS BAD - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-08-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: Rockford,IL
Posts: 8
I'M PRETTY SURE THIS IS BAD

I took my baby (99 ranger xlt supercab 4x4 off road 4.0l) muddin the other night and since then its been shaking really bad when idle and driving. its also lost power. i went threw a 3ft deep puddle and the air filter got soaked so it sucked in alil water but i dont think that is the problem. could i be the plugs? it has new plugs and wires from a month ago but could the water have done something to them??
Reply With Quote
  #2  
Old 04-08-2010
seed60's Avatar
RF Veteran
iTrader: (15)
 
Join Date: Jun 2008
Location: Mooresville, NC
Posts: 5,584
The water could've messed up the plugs. I would change plugs and oil asap.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-08-2010
01RangerEdge's Avatar
Scrambles the DeathDealer
iTrader: (11)
 
Join Date: Jul 2009
Location: Jackson, MO
Posts: 7,598
It must be bad to be in all red and such large font.

Check your plugs, dry out your air filter and see what that does
Reply With Quote
  #4  
Old 04-08-2010
Toreador4x4's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Livonia, MI
Posts: 3,958
do a compression test, you could have bent a rod. and you can type in normal font too LOL
Reply With Quote
  #5  
Old 04-08-2010
05edge's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: campton/milan nh
Posts: 901
did your replace the air filter? is there still a little water left in the air box? thats exactly what your problem sounds like.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-08-2010
05edge's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: campton/milan nh
Posts: 901
holy s*** haha! 4 replys all at the same time.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-08-2010
Tys 4x4 FTW's Avatar
RF Veteran
iTrader: (8)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Las Vegas, Nevada
Posts: 6,575
Quote:
Originally Posted by 01RangerEdge View Post
It must be bad to be in all red and such large font.

Check your plugs, dry out your air filter and see what that does
I totally agree with this.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-08-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: Rockford,IL
Posts: 8
ok ok i get it i wont do that anymore
Reply With Quote
  #9  
Old 04-08-2010
04blackedge's Avatar
RF Veteran
iTrader: (13)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Durham, NC
Posts: 23,426
Light a fire under the engine to evaporate all the water.

Just kidding, don't do that.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-08-2010
morris's Avatar
RF Veteran
iTrader: (5)
 
Join Date: Feb 2008
Location: South Detroit.
Posts: 7,833
Quote:
Originally Posted by 01RangerEdge View Post
It must be bad to be in all red and such large font.

Check your plugs, dry out your air filter and see what that does
Quote:
Originally Posted by Tys 4x4 FTW View Post
I totally agree with this.

HAHAHA!!!!!!!! you guys are killin me!!!! harvey, welcome to the site!!!
Reply With Quote
  #11  
Old 04-08-2010
Tys 4x4 FTW's Avatar
RF Veteran
iTrader: (8)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Las Vegas, Nevada
Posts: 6,575
Quote:
Originally Posted by Boogster View Post
ok ok i get it i wont do that anymore
haha just givin ya a hard time man

but yeah, definitely do whats been mentioned in this thread. hopefully the motor is okay.
Reply With Quote
  #12  
Old 04-08-2010
fourliter dan's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lebanon, OR
Posts: 2,229
Quote:
Originally Posted by Boogster View Post
ok ok i get it i wont do that anymore
SWEET!


LOL kidding

you may need to clean that idle air control, throttle body, and maf sensors. plugs and air filter.
Reply With Quote
  #13  
Old 04-08-2010
wellcom2knoxvile's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Corvallis, OR/Seattle, WA
Posts: 1,390
get a new air filter ASAP!
Reply With Quote
  #14  
Old 04-08-2010
StrangerRanger's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: The 253
Posts: 756
Yep. Change the oil, and plugs, and air filter.

On a related note...I had a friend submerge his 98 4.0 through a small lake. It made it out the other side but then it died. We pulled the plugs out, turned it over, and I **** you not, around a quart of water started shooting out all the plug holes. It was intense. Put the plugs back in, and it fired up and ran fine. Rangers are tanks. lol
Reply With Quote
  #15  
Old 04-08-2010
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
Quote:
Originally Posted by 01RangerEdge View Post
It must be bad to be in all red and such large font.

Check your plugs, dry out your air filter and see what that does
YOU ARE WRONG, ITS GOTTA BE IN ALL CAPS!!! else its not too bad.

IN OTHER NEWS, DO THE PLUGS, AIR FILTER (DUH) YOU MAY NEED A NEW MASS AIR FLOW SENSOR (MAF), CHANGE THE OIL, CHANGE THE TRANNY FLUID, CHANGE THE DIFF FLUID.

MUDDIN' IS BADDDD DON'T DO THAT ****.
Reply With Quote
  #16  
Old 04-08-2010
Alex98's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Baltimore, Maryland
Posts: 844
yeah everything they said lol.
Reply With Quote
  #17  
Old 04-08-2010
03 DEMON 4X4 SOHC's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Holly Springs NC
Posts: 64
If its still shaky after doing all of the above you might have hydro-locked the motor and done internal damage like a bent rod.
Reply With Quote
  #18  
Old 04-08-2010
Toms994x4's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2009
Location: Sanford, NC
Posts: 1,300
Quote:
Originally Posted by 99ranger4x4 View Post
YOU ARE WRONG, ITS GOTTA BE IN ALL CAPS!!! else its not too bad.

IN OTHER NEWS, DO THE PLUGS, AIR FILTER (DUH) YOU MAY NEED A NEW MASS AIR FLOW SENSOR (MAF), CHANGE THE OIL, CHANGE THE TRANNY FLUID, CHANGE THE DIFF FLUID.

MUDDIN' IS BADDDD DON'T DO THAT ****.
YA WHAT HE SAID
Reply With Quote
  #19  
Old 04-08-2010
ranger05's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: grand rapids michigan
Posts: 178
Quote:
Originally Posted by Toms994x4 View Post
YA WHAT HE SAID
Stop the yelling, it hurts my eyes.
Reply With Quote
  #20  
Old 04-08-2010
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
if he had a bent rod he would know it.
Reply With Quote
  #21  
Old 04-08-2010
Toreador4x4's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Livonia, MI
Posts: 3,958
the gauge cluster would say in all red letters

YEW HAV UH BENTD RAWD
Reply With Quote
  #22  
Old 04-08-2010
01RangerEdge's Avatar
Scrambles the DeathDealer
iTrader: (11)
 
Join Date: Jul 2009
Location: Jackson, MO
Posts: 7,598
Quote:
Originally Posted by Toreador4x4 View Post
the gauge cluster would say in all red letters

YEW HAV UH BENTD RAWD
lmao
Reply With Quote
  #23  
Old 04-09-2010
Fx4wannabe01's Avatar
RF Veteran
iTrader: (23)
 
Join Date: May 2005
Location: Boring, Oregon
Posts: 21,721
Quote:
Originally Posted by Toreador4x4 View Post
the gauge cluster would say in all red letters

YEW HAV UH BENTD RAWD
LOL!!! Justie effteedubya!!




time a million what everyone else has said but i'll add....Motorcraft PM-3 it!!

I did that(though I used SeaFoam) after the 4 sucking in's of water my old engine suffered. And it being a beat *** 110k engine, sucking in 4 big gulps of dirty, muddy water, and being driven by a punk *** teenager....the effer still ripped it up pretty good.
Reply With Quote
  #24  
Old 04-09-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: Rockford,IL
Posts: 8
thank you all for giving me crap haha and advice. i shall try all of it and get back to you all asap
Reply With Quote
  #25  
Old 04-09-2010
wellcom2knoxvile's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Corvallis, OR/Seattle, WA
Posts: 1,390
get a new truck kewn!
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pretty sure this used to be a ranger? blue General Ford Ranger Discussion 11 08-06-2012 08:21 AM
Pretty Sure its a misfire Shaklakan 2.9L & 3.0L V6 Tech 3 03-21-2009 03:02 PM
I am pretty sure this is axle wrap? HarryTasker Drivetrain Tech 4 12-23-2006 09:08 PM
ALL offroaders are BAD BAD BAD! FMD General Ford Ranger Discussion 13 04-25-2006 08:21 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:38 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.