Knocking/pinging engine problems. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-18-2006
straightedge's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Location: Davie, Florida
Posts: 633
Knocking/pinging engine problems.

This has been going on for awhile and I don't know really why. I'm running on 93 octane for my tuner for like almost a year now. The only time when I reall y hear it knocking is when I'm accelarating(mildly) with the a/c on. Does anybody know what the problem could be? I don't think it would have anything to do with the oil, because I'm running amsoil.

Thanks:
Matt
Reply With Quote
  #2  
Old 04-18-2006
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Havre De Grace,Md
Posts: 3,262
i have the same problem. only when im at low rpm at a high speed. but city driving is fine. or when i slam on the gas.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-18-2006
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
my 4 CYL does it only when the gas is below half a tank and no a/c on. And it does it only when I floor it...with a/c on I can tell my throttle response goes way down...
Reply With Quote
  #4  
Old 04-18-2006
elmo_4_vt's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: Wilmington DE
Posts: 377
Those are definitely the signs of spark knock, or pre-ignition.

Usually it's caused by the timing being set to far advanced. For the StraightEdge, it's most likely the programer. Advancing the timing is where they get most of there power gains, and the 4.0 is notorious for pre-ignition. The best solution is probably to remove the programmed tune, or increase your octane rating.

Other reasons I've heard about that can cause pre-ignition, are:
Dirty injectors, Bad gas, blocked coolant chanels in the block, poor/old anitfreeze mix

Basically, anything that can make your truck's engine run hotter than normal.

I had mine fixed by getting the newest version of software for the ECM installed on the truck. I guess the version I bought mine with incorrectly set the timing too far advanced.

-
Reply With Quote
  #5  
Old 04-18-2006
straightedge's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Location: Davie, Florida
Posts: 633
Quote:
Originally Posted by elmo_4_vt
Those are definitely the signs of spark knock, or pre-ignition.

Usually it's caused by the timing being set to far advanced. For the StraightEdge, it's most likely the programer. Advancing the timing is where they get most of there power gains, and the 4.0 is notorious for pre-ignition. The best solution is probably to remove the programmed tune, or increase your octane rating.

Other reasons I've heard about that can cause pre-ignition, are:
Dirty injectors, Bad gas, blocked coolant chanels in the block, poor/old anitfreeze mix

Basically, anything that can make your truck's engine run hotter than normal.

I had mine fixed by getting the newest version of software for the ECM installed on the truck. I guess the version I bought mine with incorrectly set the timing too far advanced.

-

I'll guess that is what I'll do today. I'll take it off and see if that works. But, I'll go ahead and change the setting, which I have 93 torque now and I'll change it to 93 horse power setting. That might work.

Also, I do have the original spark plugs in there and the truck has 51k miles on her, could that be the problem?
Reply With Quote
  #6  
Old 04-18-2006
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Havre De Grace,Md
Posts: 3,262
I have changed my spark plugs,changed and drained my anti-freeze, put 93 level gas in my truck with stp octane booster. and still does it!? and what setting are you talking about?
Reply With Quote
  #7  
Old 04-18-2006
straightedge's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Location: Davie, Florida
Posts: 633
Quote:
Originally Posted by fletch12518
I have changed my spark plugs,changed and drained my anti-freeze, put 93 level gas in my truck with stp octane booster. and still does it!? and what setting are you talking about?

I have a Micro-tuner from Bamachips.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-18-2006
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Havre De Grace,Md
Posts: 3,262
o something i dont have. how do i fix mine than
Reply With Quote
  #9  
Old 04-18-2006
Scallion02EDGE's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2004
Location: Escondido
Posts: 342
ive got similar pinging problems...right after the shift from 4th to 5th under mild throttle. Give it a little more gas and it goes away and let up a little and it goes away. I switched out the plugs and switched out the MAF. Neither of those fixed it. Seems to be less sensitive when its cold outside.

It pings on any chip setting...stock included.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine rattle (spark plug pinging?) paganwars General Ford Ranger Discussion 10 07-28-2011 07:58 PM
Pinging Vulcan Engine? Check this out. ryan42 2.9L & 3.0L V6 Tech 8 11-05-2010 08:08 PM
Engine pinging carroll Member Introductions 3 10-08-2010 04:03 PM
Engine Oil Problem Knocking *ENGINE GURU'S READ* Roach2004 2.9L & 3.0L V6 Tech 17 08-28-2010 11:20 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 10:50 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.