OHM out Mass air - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-28-2008
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: st. Cloud, MN
Posts: 8
OHM out Mass air

Is there a way to test the mass air sensor by checking resistance on the sensor?
Reply With Quote
  #2  
Old 07-29-2008
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: st. Cloud, MN
Posts: 8
Icon5

Maybe I should ask it this way. Is there a way to test or verify that the MAF is good or bad?
Reply With Quote
  #3  
Old 07-29-2008
Level I Supporter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Durham, NC
Posts: 3,657
If there is a hard failure with the MAF sensor (like an open, or out of tolerance element) the PCM with throw a code, and you will get a CEL.
If the MAF sensor element is contaminated with dirt & oil (very common using a K&N air filter) the MAF sensor will measure less air flow than is actually flowing and will throw a lean code.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-29-2008
Roddy's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Canada
Posts: 1,332
^^^^is just cleaning the maf and swapping back to a paper element going to be a permanent solution?
Reply With Quote
  #5  
Old 07-30-2008
brichmond's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: IA
Posts: 116
nothing is going to b permanent. its electrical lol
Reply With Quote
  #6  
Old 07-30-2008
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: st. Cloud, MN
Posts: 8
Quote:
Originally Posted by Takeda View Post
If there is a hard failure with the MAF sensor (like an open, or out of tolerance element) the PCM with throw a code, and you will get a CEL.
If the MAF sensor element is contaminated with dirt & oil (very common using a K&N air filter) the MAF sensor will measure less air flow than is actually flowing and will throw a lean code.
I have the lean code and that could mean many different things. I have changed plugs, wires, O2 sensors, and Fuel filter. I have cleaned the MAF with CRC QD electrilcal cleaner. It gives me the rough idle and has stalled a couple of times. If I unplug the MAF it idles up and smooth. Plug it back in and it runs rough again. I am assuming the MAF is bad but at $140 i want to verify that this is the fault the PCM is picking up. Is there a way to test or verify this sensor is operating correctly?
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2 ohm vs 4 ohm... DeMar17 Audio & Video Tech 13 10-06-2009 03:32 PM
cold air intake/ mass air flow sensor question RangerRunner96 2.9L & 3.0L V6 Tech 5 08-29-2008 02:01 PM
OHM Question! cereal83 Audio & Video Tech 11 04-09-2008 08:43 PM
2 ohm and 4 ohm? kevin1993 Audio & Video Tech 12 02-23-2007 06:01 PM
Why cant i run a 2-ohm setup? j18willis Audio & Video Tech 14 07-19-2006 10:46 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 08:54 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.