random missfires when it snows. - Page 2 - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #26  
Old 12-30-2010
powerranger262's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hartford, WI
Posts: 1,222
If you think of it, post what brand/model it is.
Reply With Quote
  #27  
Old 12-30-2010
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
Matco Proscan plus. Same as an OTC Nemisys.
Reply With Quote
  #28  
Old 12-30-2010
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
Quote:
Originally Posted by rolsmojave3 View Post
No, it can view anything on the truck, down to the door ajar switches.
Snap-On? can you access body control and open the windows, control accessories? the modis i use can i love playing around with the different controls
Reply With Quote
  #29  
Old 12-30-2010
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
Quote:
Originally Posted by rolsmojave3 View Post
Matco Proscan plus. Same as an OTC Nemisys.
those aren't bad units especially for their price. I've used the OTC numerous times.
Reply With Quote
  #30  
Old 12-30-2010
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
Yeah I bought it for my diesel and to use on my side work. $20 scanner fee helps bring in a buck or two
Reply With Quote
  #31  
Old 12-31-2010
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Ottawa, Ontario
Posts: 4
this has happened to my 2005 B4000. I had a k&n filter in and the top of the airbox was not sealing properly. after a bit of snow there was moisture in it. I changed it 3 weeks ago to a stock paper filter and no problem. Although it hasn't snowed much yet.
Reply With Quote
  #32  
Old 01-08-2011
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
Quote:
Originally Posted by trkrdave View Post
this has happened to my 2005 B4000. I had a k&n filter in and the top of the airbox was not sealing properly. after a bit of snow there was moisture in it. I changed it 3 weeks ago to a stock paper filter and no problem. Although it hasn't snowed much yet.
Same issue i just cleaned the MAF and threw a fram in there and its fine in the snow.
Reply With Quote
  #33  
Old 01-09-2011
ranger024x4's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Join Date: Aug 2004
Location: nova
Posts: 5,061
i cleaned my maf today and took the silencer out. hopefully it fixes it for me.
Reply With Quote
  #34  
Old 01-09-2011
powerranger262's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hartford, WI
Posts: 1,222
Keep hoping.
Reply With Quote
  #35  
Old 01-09-2011
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
Got some light snow, had scanner on, never did it. Hope for more snow.
Reply With Quote
  #36  
Old 01-11-2011
ranger024x4's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Join Date: Aug 2004
Location: nova
Posts: 5,061
I have gotten the issue to go away. well so it seems. I just drove it about 10 miles and had 0 issues. here is what Ive done.

I removed the silencer and that littlerubber thing the silencer sat in. I also cleaned the maf and installed a new OEM motorcraft airfilter.
Reply With Quote
  #37  
Old 01-14-2011
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
Quote:
Originally Posted by ranger024x4 View Post
I have gotten the issue to go away. well so it seems. I just drove it about 10 miles and had 0 issues. here is what Ive done.

I removed the silencer and that littlerubber thing the silencer sat in. I also cleaned the maf and installed a new OEM motorcraft airfilter.
mine doesn't have the little rubber thing but i left the silencer in-place. its something with the KN filter. too much cold air?
Reply With Quote
  #38  
Old 01-14-2011
ranger024x4's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Join Date: Aug 2004
Location: nova
Posts: 5,061
I think the k&n filter will let the snow pass the filter, and it is doing something with the maf. Really no way to figure it out unless you data log it.

I ran the truck with the scilencer out with the fram airfilter and it did it, as soon as i replaced the filter to the factroy one, it was fine.
Reply With Quote
  #39  
Old 01-14-2011
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
i have a fram and it doesn't do it. very odd, oh well the k&N is for the summer months i guess
Reply With Quote
  #40  
Old 01-14-2011
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
I have factory and it does do it. I just wish it would snow so I can check it out.
Reply With Quote
  #41  
Old 01-22-2011
powerranger262's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hartford, WI
Posts: 1,222
Here is something else I found on another forum. Clean up this ground on the rad. support in front of the battery. Haven't tried it myself yet, but an easy thing to try.

Name:  DSCF1771.jpg
Views: 1
Size:  59.2 KB
Reply With Quote
  #42  
Old 01-27-2011
ranger024x4's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Join Date: Aug 2004
Location: nova
Posts: 5,061
well mine is 100% fixed. I dove in some of the heaviest snow I have ever driven in and it was not an issue.


also.... MANUAL TRANSFERCASE FTW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


xD
Reply With Quote
  #43  
Old 01-27-2011
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
I did clean that ground when I had the front end apart, still hasn't snowed.
Reply With Quote
  #44  
Old 01-28-2011
FireRanger235's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Dixon,MO
Posts: 52
My '99 suddenly started having symptoms like Nate's.... sort of a combination of a bucking/hesitation and reminded me of crossfiring plug wires. Strangely it started doing this when we had a snowstorm about a month ago.. I was thinking probably have to replace the plugs and/or wires and while checking the washer fluid the other day started looking things over and found the air filter box wasn't totally latched. I snapped it down tight and low and behold now for the past week, not a single hesitation,buck or miss... and it would never throw a code. Just a thought, might be worth checking out...
Reply With Quote
  #45  
Old 02-17-2011
powerranger262's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hartford, WI
Posts: 1,222
Mine turned out to be a cracked plug on Cyl. 3. I like my truck again.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
97 4.0 bad idel and missfires radlo420 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 2 04-07-2011 03:32 PM
when it snows it misses!!! jrex General Technical & Electrical 5 12-10-2010 07:57 PM
Some Random Pic's ........In Random Places DallyBoy09 Snapshots 11 06-28-2009 10:38 PM
Snows & steel rims - London, Ontario FULLSCALE Suspension, Tires, & Wheels 2 05-15-2009 08:14 PM
My drums get stuck after heavy rains/snows HELP KnightRider General Technical & Electrical 12 08-29-2005 01:20 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 04:24 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.