Strange Occurance - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-05-2007
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2006
Location: Richmond, Va
Posts: 295
Strange Occurance

About a month ago, when I started my truck (I had been out driving for a while & went into a restaurant for lunch), it would not idle...just kept surging, then would only run about 35mph, and had NO power what so ever. I didn't think it was going to pull itself up a smal hill on the road. I restarted the truck several times in the paring lot before attempting to make it home, but had to take the chance.

This has never happened before, so I decided to head straight for the shop. When I get there, the truck shuts off on its own. I go tell the mechanic what's going on. When he came out to start the truck. it's running fine....NO problems what do ever. He puts it on the computer anyway....get no codes what so ever.

Anyway, since then the truck just doesn't seem to have the power it did before, and I'm getting **** for mileage. It wasn't great before, but it's terrible now.

I've tried to reset the program with the BAMA tuner but no change. That reminds me, am I supposed to return the truck to stock before trying to re-enter the program I have, or if I switch to another program? I don't remember, but I haven't been putting it back to stock config before re-loading the program.

Anybody had this happen before?
Reply With Quote
  #2  
Old 08-06-2007
wydopnthrtl's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2005
Location: SE, Mi
Posts: 2,342
I've seen bad crank position sensors do that sorta thing. The cadillac northstar motors are notorius for it actually.

As far as reflashing.. I have no problems going straight from one custom tune to another.

Rich
Reply With Quote
  #3  
Old 08-07-2007
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2006
Location: Richmond, Va
Posts: 295
Thanks !!!! I thought about that, but wouldn't that throw a code? I got nothing, not even a CE light when it was happening.

Here's a little something I think is strange. Normally I run either Amoco or Shell gasoline, but I forgot to get fuel the other morning when I left the house. The only place I could find when I needed fuel was a Wawa. Like I said, I normally don't run the "cheap" gas, but didn't have a choice at the time. So I put $20 in it and let it ride. The truck actually seems to be running better. I wonder if Wawa has less ethanol in their fuel?? I know ALL my vehicles have ran like crap since they stated putting more ethanol in the gas.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Anybody else have a strange gas gauge? pacodiablo General Ford Ranger Discussion 21 08-27-2008 05:08 PM
Strange Sound Help GrafixGuy DOHC - 2.3L Duratec / Mazda L Engines 3 06-05-2005 11:33 AM
strange noise CAW General Technical & Electrical 3 05-05-2005 10:09 PM
What A Strange Looking Ranger... Trevelyn1015 General Ford Ranger Discussion 22 03-22-2005 03:58 PM
Strange sound from dashboard of my dad's 98 Ranger.. help? Wowak General Technical & Electrical 0 08-02-2004 10:20 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:21 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.