4X4 High problems.. can anyone help? - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-02-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Location: Davison, MI
Posts: 10
4X4 High problems.. can anyone help?

I have a 2002 Ford Ranger The Edge with a 4.0 engine. The 4 wheel drive is giving me problems when in 4x4 High. It acts like it slips in and out of 4x4 when driving. This does not happen when in 4x4 Low. Any suggestions?
Reply With Quote
  #2  
Old 03-02-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
I had this problem and all I did was change the fluid in the case and it was good to go. Start there.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-02-2009
Downey's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Muncy, PA
Posts: 8,470
change fluid and then if that doesnt work buy a brand new tcase motor from me i have one
Reply With Quote
  #4  
Old 03-02-2009
RF Veteran
 
Join Date: May 2005
Location: College Station, TX
Posts: 5,782
what do you mean it acts like it's slipping in and out of 4wd?
Reply With Quote
  #5  
Old 03-02-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Location: Davison, MI
Posts: 10
Ok since I'm a noob, is it easy to change the fluid? How much would that tcase run, downey?
Reply With Quote
  #6  
Old 03-02-2009
Downey's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Muncy, PA
Posts: 8,470
i have a tcase and motor probably 150-175 for both my old tcase was fine b4 i took it out it just needs one wire replaced on it. the brown one like all the older case from what i have read but the motor alone will be 75 plus shipping. the tase fluid is easy to change. take that balance weight off the back of it and there is a 3/8s square plug take that out and let the fluid run out. place the plug back in and remove the top plug and i think it takes 4 quarts but idr someone else will have to verify that. I just filled till the oil came out the hole


you shouldnt need a new tcase maybe just a new motor. but let me know if you want me too i will find out how hard it is to replace the wire.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-02-2009
Alex98's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Baltimore, Maryland
Posts: 844
not even 2 qts i believe i just did mine not to long ago
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2 problems engine quits when cold?? and engine volts are really high pls help rexineffects 2.9L & 3.0L V6 Tech 0 12-06-2012 12:43 PM
Can anyone recommend a place where I can get a skid plate made near Novato CA? NightRunner Fabrication & Tool Tech 0 07-01-2011 02:01 AM
No headlights high beam indicator on even though not in high beam position. HouseofFinch General Technical & Electrical 3 04-08-2011 10:45 PM
Amp problems...can anyone help. dross93ranger Audio & Video Tech 13 08-25-2006 09:44 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 12:45 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.