4X4 not working - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-23-2010
RangerWill's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: Spanaway, WA
Posts: 20
4X4 not working

I've read everything I could find on this site about 4X4 problems and solutions. I cannot pin point the problem. Both the 4-LO and 4-HI lights come on right after starting and then go off. I can hear the clicking noise when I turn it to 4-HI and the light comes on. When I switch it to 4-LO there's no clicking and the light does not come on. There's no doubt that its not pulling in 4X4. I checked all the fuses and the fluid. No idea what's wrong.


Please Help!
Reply With Quote
  #2  
Old 11-23-2010
RangerWill's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: Spanaway, WA
Posts: 20
Its a 1998 3.0 by the way.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-23-2010
Lord Of War's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2006
Location: Thornton, Colorado
Posts: 4,599
Maybe a seized transfer case...

Do you have manual hubs?
Reply With Quote
  #4  
Old 11-23-2010
RangerWill's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: Spanaway, WA
Posts: 20
I may sound retarded but I'm not sure if I have manual hubs. I do have the electronic shift though.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-23-2010
benjamwhit51's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mebane N.C.
Posts: 170
When you turn the switch to put it into 4x4 hi/lo, make sure #1 it is in neutral.. and #2 the transfer case will not engage unless you have your foot on the brake. Well, that is, if your putting it in 4X4 Lo, not sure about 4X4 Hi. Sorry, that may be obvious, but it's a simple mistake a lot of guys make! Lol! Good luck!!
Reply With Quote
  #6  
Old 11-23-2010
The SuperDookie Ranger's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Cincinnati, Ohio
Posts: 817
wait does it go into 4-High? Cause if it does getting 4-lo to work sucks in electronic shift, put it in 4-lo, let it sit for a minute, shut the truck off leaving it in 4-lo and then turn it back on. wahla
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Brake lights not working. It's not the brake switch. ColinGooseHall General Technical & Electrical 3 05-01-2015 08:35 PM
Ranger not charging and chime not working jfoster2505 General Technical & Electrical 3 02-14-2012 08:23 PM
Heater not working/not shifting right conrad General Technical & Electrical 7 01-20-2011 06:35 PM
4x4 not working rosco_59 Drivetrain Tech 3 09-25-2008 07:11 PM
4x4 not working Ryaned380 Drivetrain Tech 4 12-28-2006 06:30 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 10:53 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.