AVM FTMFL - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-24-2009
JRacer's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2008
Location: Watson, Louisiana
Posts: 1,085
AVM FTMFL

Iv'e had the AVM's for about a month or two, only been mudding like 3 times. The mudding that i did do was p*ssy. I don't understand how they could already be ****ed up. This is how they are messed up: i pulled one off my truck and began to turn it to lock and free, well it wasn't catching and locking everytime. so sometimes when i turn it to lock it really doesnt lock. WTF!!!!!!! if there is a way to fix them w.o having to spend another $150 please let me know. thnx
Reply With Quote
  #2  
Old 02-24-2009
Biz's Avatar
Biz Biz is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: los angeles,California
Posts: 2,120
humm..mine still work fine
Reply With Quote
  #3  
Old 02-24-2009
chainfire's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Mission B.C.
Posts: 3,126
Have you taken the hub apart to look at it? It might have gotten hit or bumped and slid out a little bit.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-24-2009
JRacer's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2008
Location: Watson, Louisiana
Posts: 1,085
Quote:
Originally Posted by chainfire View Post
Have you taken the hub apart to look at it? It might have gotten hit or bumped and slid out a little bit.
nah, maybe i can pull one off before i go in to shool tommorow and i'll look at it closer if i have time.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-24-2009
Alex98's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Baltimore, Maryland
Posts: 844
yea check them, take them out and give them a good visual inspection thats where id start..
Reply With Quote
  #6  
Old 02-24-2009
JRacer's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2008
Location: Watson, Louisiana
Posts: 1,085
well i took one out already and that's how i figured out that it wasnt locking, it's like it slips when i turn it to lock. And i noticed yesterday that the driver side hub is REALLY hard to lock and unlock. So with that said, i may just order a new set. idk yet.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-24-2009
Downey's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Muncy, PA
Posts: 8,470
dude you buy them used? if not complain and see if you can get new ones for free
Reply With Quote
  #8  
Old 02-24-2009
z3ro's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Tucson, AZ
Posts: 140
i didnt understand one word from that other then p*ssy
Reply With Quote
  #9  
Old 02-24-2009
JRacer's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2008
Location: Watson, Louisiana
Posts: 1,085
Quote:
Originally Posted by z3ro View Post
i didnt understand one word from that other then p*ssy
?
Downey:they were brand new from tellico4x4.com. i may try and complain tommorow. I may just luck up and get a free set.
Reply With Quote
  #10  
Old 02-24-2009
Downey's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Muncy, PA
Posts: 8,470
did you buy them used?
Reply With Quote
  #11  
Old 02-24-2009
JRacer's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2008
Location: Watson, Louisiana
Posts: 1,085
Quote:
Originally Posted by Downey View Post
did you buy them used?
new

Last edited by JRacer; 02-24-2009 at 07:47 PM.
Reply With Quote
  #12  
Old 02-27-2009
deathbypsi's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Temperance Mi
Posts: 676
If your wheelbearings are going bad it will allow the axle to have a lot more slop and that can effect how the hubs work or even break them like mine did.

Make sure they are clean inside of any dirt or mud.They need to seal up good to keep debrit out of them and only use a light coating of oil inside them....no grease.
Reply With Quote
  #13  
Old 03-24-2009
EricRanger's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2008
Location: Cary, IL
Posts: 801
I have the same problem. I've gone through 3 sets of avm hubs, and i got 2 sets on warentee. I have a lot of axle play on the passenger side so i think im gonna replace that wheelbearing.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AVM Hub Lockers Alex98 Drivetrain Tech 55 12-15-2008 07:55 PM
AVM hubs 99ranger4x4 Drivetrain Tech 27 02-22-2007 04:16 PM
AVM questions 83project Drivetrain Tech 10 12-23-2006 03:15 AM
avm hubs buell1238 Drivetrain Tech 33 10-26-2006 01:14 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 03:39 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.