clutch wierd after long drive - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-20-2007
truckasaurus's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: Montreal, Canada
Posts: 18
clutch wierd after long drive

I've had no problem with the clutch...except for the occational push to get it in 1st.

I've noticed lately that after a long drive on the highway (a couple of hours) and I go to downshift (like when downshifting getting off an exit) the clutch pedal feels wierd. It feels a little stiff/heavy... but it works fine.

I pull the stick out of gear, it goes away. Clutch returns as normal. Never to be seen again.
If I keep it in the same gear, I can keep pressing the clutch in and out and it continues to feel heavy. The second I pull it out of gear ( in this case 5th) then it goes away.

Only happens on a long trip. I drive it back and forth to work every day in highway/city traffic and it never happens.

I'm stumped... Is it heat? Maybe time for a fluid change? I'm hoping it's not the slave cylinder.... but I'd see it happen more than just during a long drive if it was?
Reply With Quote
  #2  
Old 09-20-2007
Scott.E.Dont's Avatar
Member
 
Join Date: May 2006
Location: Brookville, PA
Posts: 128
how many miles do you have on the clutch? mine started doing the same thing recently.... only mine would go away after pumping the clutch a few times. i never did figure out exactly what caused it, but i had the clutch replaced a week or so later (it had 116,000 on the original and was on its way out) and they said the fluid was pretty bad, so maybe that has something to do with it.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-21-2007
bwester04's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Round Rock, Tx
Posts: 2,641
weird, when my slave cylinder went bad I noticed it after a long highway drive, but the clutch went real soft.. hmm
Reply With Quote
  #4  
Old 09-24-2007
truckasaurus's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: Montreal, Canada
Posts: 18
It's got 117,000 km (or 73,000 miles).

I've heard one theory that air pressure builds up over a long period of time during the drive if the cap for the reservoir has the vent clogged...

I've searched the web pretty long now, and have heard of vehicles doing this from day one. So who knows?

I'll change the fluid... see if that helps.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Stiff Clutch After Long Drives bradshaw75 Drivetrain Tech 7 03-03-2010 10:16 AM
After a long hiatus...back in a Ranger!! Possibly, two of them! Swoop1156 General Ford Ranger Discussion 28 12-18-2009 10:51 PM
Soft Clutch after Clutch and Transmission Repair acleme1 Drivetrain Tech 2 03-09-2009 10:11 PM
after like a year camburg made their long travel system theclimax Suspension Tech 55 10-22-2005 01:32 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:47 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.