Bought an 02 FX4 have a question - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-16-2007
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
Bought an 02 FX4 have a question

Hey guys. I just bought a 02 FX4 manual twin stick. I've got a question for you guys. The cruise doesn't work and the 'ABS' light comes on during acceleration. Are these related anyway? I'm guessing a VSS has gone to crap and causing cruise to not work. I can shut the key off and start the truck up and the 'ABS' light is off but cruise still doesn't work. Any suggestions. I'll get some pics some day for you.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-16-2007
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,831
The VSS also drives the speedometer/odometer - do they work? Is it the ABS light or the BRAKE light or both that come on during accel?

Besides the OFF button on the steering wheel pods, the speed control can be defeated by the Clutch Pedal Position switch, the Brake Pedal Position switch or the Deactivation Switch on the master cylinder. BTW, there is a recall on the Deactivation Switch for your 2002.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-16-2007
mossyoak03's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2006
Location: Virginia Beach, VA
Posts: 193
they also have a recall out about the cruise control button so you might want to check on that
Reply With Quote
  #4  
Old 10-16-2007
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
Just the 'ABS' light and everything else works good. Thanks for the help, the dealer is working with me, but to keep diagnostic times down I thought I'd ask.

Thanks guys, keep this site as great as it is.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-17-2007
lownrangr's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Wayne, MI
Posts: 175
your cruise probably has been disabled under the hood. Look just foward of the master cylinder for an unplugged connector. When the dealer unplugged my cruise (for the recall) I had issues with my abs light coming on too.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-17-2007
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
Ok. The dealer took the truck back and sure enough they did disable cruise via unplugging it. What's the deal that they don't fix it? I drive about an hour and a half to school everyday so it's a PITA to keep it going 65 after a while. Also, is there anyway to fix it myself to keep me happy, if Ford is going to leave us hanging, I'm going to burn their truck down. Thanks--
Reply With Quote
  #7  
Old 10-17-2007
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,831
Quote:
Originally Posted by rolsmojave3
Ok. The dealer took the truck back and sure enough they did disable cruise via unplugging it. What's the deal that they don't fix it?
The repair kits are in short supply because so many vehicles are affected by the recall. Ford will supply the repair harness at no charge when it becomes available but the Deactivation Switch disconnect is the interim "fix".
Reply With Quote
  #8  
Old 10-18-2007
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
Thanks for the help Bob, by the way your LII is way cooler then mine, lol.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
07 Ranger fx4. bought 3 weeks ago, engine tick :( 07rangerfx4 General Technical & Electrical 21 10-13-2011 02:08 PM
Excellent Night! Bought a rolled 05 fx4 L2 and did some wheeling. effexfour Snapshots 59 05-05-2009 09:23 AM
just bought an 03 ranger and have lots of questions impure General Ford Ranger Discussion 5 07-11-2007 09:44 PM
ANYONE THAT HAS BOUGHT FROM HILLBANK MOTOR SPORTS and have not received their item!!! zabeard General Ford Ranger Discussion 10 03-28-2007 04:01 PM
Bought used Toyos, have a question on load range Fx4wannabe01 Wheels & Tires Semi-Tech 8 02-22-2006 12:01 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:20 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.