98 w/2.5 running rough and bouncing idle after tuneup - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-16-2012
jayellcowen's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 59
98 w/2.5 running rough and bouncing idle after tuneup

98 ranger reg cab stepside, 2.5L 4cyl 5spd 2wd

My ranger seemed a little low on power lately so I decided to give her a small tuneup. After I got into it I noticed that one of the dpfe lines to the egr tube was broken off. I drilled it out and set it back into place with steel stick. I then seafoamed the truck. I ran it for twenty minutes after I seafoamed and it ran better but still not perfect. . So I then changed the plugs and wires. I had to take the tb off to get the back two on the drivers side. I did my best to clean it. Get it all back together and when I start it the truck runs very rough. The idle eventually gets into a bouncing up and down rythm after 30 seconds or so. Any throttle at all and it runs fine and feels great. Only at idle is it causing problems.

I checked all the plugs and wires and they seem fine. Plus I think running well at throttle rules them out?

I am leaning towards iac or dpfe from what I learned through searching.

However nothing comes up for bouncing or surgeing idle. Its a pretty specific problem and I was hoping someone on here had any history or info on it. Any help would be appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-16-2012
djfllmn's Avatar
Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: York, PA
Posts: 5,796
sure you have your firing order right?
Reply With Quote
  #3  
Old 06-17-2012
jayellcowen's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 59
[QUOTE=djfllmn;1995732]sure you have your firing order right?[/QUOT

checked, checked, and triple3 checked
Reply With Quote
  #4  
Old 06-17-2012
legoms013's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Loomis CA
Posts: 280
Clean or replace the IAC (idle air control) module. It is cheap and easy to change out. That is the problem.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-17-2012
jayellcowen's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 59
Quote:
Originally Posted by legoms013 View Post
Clean or replace the IAC (idle air control) module. It is cheap and easy to change out. That is the problem.
just put a brand new one on. no difference.

so new plugs/wires
new iac
cleaned maf and throttle body

like i said the truck ran fine before the tuneup, not perfect, but ok. Now it is missing like a ****.

I am going to go through the plugs and wires one more time.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bouncing idle Daytonatunnel 2.9L & 3.0L V6 Tech 0 04-09-2015 06:24 PM
Rough idle after plugs, wires and coil pack. dozer02 General Technical & Electrical 3 11-02-2013 07:20 PM
2.5 L Ranger running rough after plugs and wires! IBleedBlue331 General Technical & Electrical 8 11-30-2010 06:53 PM
100,000 mile tuneup wildbill 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 11 10-11-2009 10:30 PM
Tuneup on my 1994 4x4 Supercab Jeremy102579 2.9L & 3.0L V6 Tech 4 01-27-2007 10:02 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 01:19 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.