all rear lights not working - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-10-2015
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2015
Location: Sudbury
Posts: 5
Icon4 all rear lights not working

hey all!
hope everyone is doing better then myself over the past couple days. Ive been having a issue with my back lights (turn signals, reverse and brake) all dont work. i thought maybe it had something to do with my flasher fuse and changed that and its still causing problems...

background: (all lights on the front work perfectly fine... so far) the truck is a 1993 ford ranger 4x4 4.0L

i turned my signal on to turn at the stop lights and can hear it clicking and as i go and get closer to the red light. I hit my brake to slow down before the light and as i do that i couldnt hear any ticking at all, it just stopped. Then when i release the brake i could hear it start ticking again?? so i get home, leave the truck running and turn on my signal lights... THEY WORK!? i thought ok sounds good... so i hit my brake and then everything just doesnt work or the turn signal light stays lit yellow (fairly dim). i changed all the bulbs in the back with new ones and its still happening until earlier today now no lights on the back work at all.

i'm a broke college student just looking for a break here so if i can fix it and save money even better! please help me out fellow rangers! thanks for looking!
Reply With Quote
  #2  
Old 05-10-2015
cheese_man's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2009
Location: arthur
Posts: 2,100
multi function light switch on the dash

replace it with a working unit
Reply With Quote
  #3  
Old 05-10-2015
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2015
Location: Sudbury
Posts: 5
thanks for the reply cheese man ill have to see how much they are napa tomorrow... i was reading up a bit more things and a lot of people mention to check my ground wire, does that sound right?
Reply With Quote
  #4  
Old 05-11-2015
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2015
Location: Sudbury
Posts: 5
just another update but now all the lights on the back wont even come on at all... looks like ill be driving without any lights for a bit ahah.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-11-2015
cheese_man's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2009
Location: arthur
Posts: 2,100
there are 2 ground straps to replace

1 / engine to firewall ground strap

2 / engine to frame ground strap

these are the 2 straps that easily corrode should be replaced without question
Reply With Quote
  #6  
Old 05-11-2015
Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: brantford ontario
Posts: 32
check the connection where your trailer plug attaches (im assuming you have a trailer connection) its definatly a ground issue most likely at a splice or a connector.( body grounds possible too, but usually your radio will cut out and you get zapped while getting out of the truck when body grounds go bad)
Reply With Quote
  #7  
Old 05-11-2015
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2015
Location: Sudbury
Posts: 5
another update:
i went to napa and ordered the switch and should be a few days (small town) haha.

funny you mention that turboeeyore,
while i was at napa i talked to a guy who also mentioned about my trailer wires and told me to just cut them off past that black box and tape it cause he says its common for corrosion in the box on older trucks and see if it works, i did that this morning and reconnected the wires with no luck, still nothing.

another funny thing is this morning before i left my driveway i noticed the radio just reset itself...

cheese man
could you possibly tell me where to find these wires? any diagrams? im a newbie :(

thanks, i really appreciate the feedback guys, anything is helpful at this point and id like to learn as i go so i can fix these problems later on myself and save on the ol' wallet!
Reply With Quote
  #8  
Old 05-12-2015
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2015
Location: Sudbury
Posts: 5
also would i have to buy a specific ground wire for a ranger or will any wire do?
Reply With Quote
  #9  
Old 05-12-2015
cheese_man's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2009
Location: arthur
Posts: 2,100
the engine to firewall ground strap runs from the back of the engine block to the cab`s fire wall

the body cab to frame ground strap is located underneath the driver side cab

the ground straps look like braided aluminum wires

these 2 ground straps are the 1st ground straps you should replace before anything else
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Brake lights not working. It's not the brake switch. ColinGooseHall General Technical & Electrical 3 05-01-2015 08:35 PM
Ranger not charging and chime not working jfoster2505 General Technical & Electrical 3 02-14-2012 08:23 PM
All warning lights on -- signal lights stopped working Rob91 General Technical & Electrical 1 02-04-2012 05:27 PM
Heater not working/not shifting right conrad General Technical & Electrical 7 01-20-2011 06:35 PM
HVAC lights, headlight switch light, 4wd lights not working.... Jwad00 General Technical & Electrical 1 09-05-2009 04:45 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:32 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.