Alternator Went Out Today - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-29-2007
01edgeranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Location: Louisville, KY
Posts: 73
Alternator Went Out Today

I was driving along today and things just were not going right.
For the past 11 months or so my Check Engine Light has been on and my Truck bogs down around 3500 RPMs.
I've had the codes read, the alternators checked, cannot figure it out.
Well the Alt went out completely today. Got a good rebuilt one for $90 with warranty. Easy change out, drove around town works great. First time I've hit 5500 RPM's in almost a year.
Best thing yet, Check Engine light went away after about 20 miles.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-29-2007
wydopnthrtl's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2005
Location: SE, Mi
Posts: 2,342
I'm not raggin on you specifically Josh... I just find it interesting that folks won't do something about a CEL. But they wait til it quits running.

Rich
Reply With Quote
  #3  
Old 11-29-2007
RangerMuse's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Colorado
Posts: 1,727
As soon as the light comes on people need to find the problem otherwise it just ends up costing double or more than it would have to begin with. Thats not to bad for an alternator price though
Reply With Quote
  #4  
Old 11-29-2007
Jeremy102579's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: North Tonawanda, NY
Posts: 431
buy one of those hand held OBDII code scanners for like $80 or cheaper on ebay. I bought a small OBDI scanner for like $40 on ebay and it works great. Helped me find a few things and some things dont throw a CEL like when my Engine Coolant Temp. Sensor went.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-30-2007
01edgeranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Location: Louisville, KY
Posts: 73
I had mine checked by my father in law, Autozone, and Advance on numerous occasions since it came on.
It was a Lean Bank 2, Lean Bank 4 code.
I replaced spark plugs, wires, coil pack, cleaned the MAF. Asked around for advice on G-E.info and talked to my dealer. Nothing seemed to work. I don't have the money floating around to take it to my dealer and let them spend 2 days and $500 hoping to find the problem and then fix it. I understand what you are saying, this is my baby, but I'm to the point that I'm not going to invest over a $1000 into the truck at this point. I'll get a new ride at that point.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Blower went out like it has bad brushes, but tests fine out of the car?!? MarkyMayhem General Technical & Electrical 0 06-24-2013 11:59 AM
went out to the junkin yard today SVT01RANGER Snapshots 12 10-04-2009 11:22 AM
Went to the Salvage Yard today texasfan1000 Interior Semi-Tech 18 09-15-2008 11:58 PM
I went to the dyno today....... graniteguy 2.9L & 3.0L V6 Tech 25 10-13-2005 05:07 PM
My truck went thru weight reduction today! Strider0O0 General Technical & Electrical 23 08-11-2005 03:34 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 03:36 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.