Got Me A New Toy... Need Some Help - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-26-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Burlington, VT
Posts: 6
Got Me A New Toy... Need Some Help

Picked up a free 96 Ranger (3.0L V6) this weekend. Has some issues but it does run so that's a start. Two things I could use some advice on:

1) Where is the flipplin PCV valve located on this engine?? I've searched all of the multiple Ranger forums and have come up cold. Been told its on the driver's side of the engine on the back but can't seem to locate it.

2) The truck had a CEL on when I got it. Brought it to Autozone to have the codes pulled and got multiple O2 sensor codes. O2 Sensor Circuit Malfunction codes for each of the three O2 sensors (P0130, P0136, and P0150 I believe if I remember correctly). Also got an 02 Sensor Heater Circuit Malfunction for one of the sensors as well.

Sounds like an electrical issue to me. Haven't had the time to check the wiring for the O2 sensors but I'm assuming they all meet up somewhere. Anyone else had a problem like this? Wondering if the O2 sensor harness got messed up somehow. Truck runs fine and idles well so it's not acting like the sensors are all messed up.

Any ideas ppl?
Reply With Quote
  #2  
Old 10-26-2009
Vonhanson's Avatar
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2009
Location: Glencoe, Minnesota
Posts: 1,609
wait, where do you get a free 96 ranger from? ha
Reply With Quote
  #3  
Old 10-27-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Burlington, VT
Posts: 6
I must have the luck of the Irish... which is odd b/c I'm not Irish...

anyway. anyone have all three sensors have circuit malfunctions b4??
Reply With Quote
  #4  
Old 10-27-2009
paintballer4758's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Renton, WA
Posts: 235
i dont know about the circuits... but the PCV valve is right on the back of the intake manifold, its a black rubber elbow that goes from the intake down.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-29-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Burlington, VT
Posts: 6
found the pcv np lol after realizing it has a right angle attached right to it. thanks guys!

anyone have a circuit diagram for the o2 sensors?? i know i need to get a good manual but i just havent had time yet.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-29-2009
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Holt, Missouri
Posts: 4
Not sure on the 6cyl, but on my 4cyl there was a 15 amp fuse in the power dist. box in the engine compartment that was blown. Hope your fix is as easy.

Regards,

Bruce
Reply With Quote
  #7  
Old 10-29-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Burlington, VT
Posts: 6
any idea what number fuse that would be??

i cant believe all three 02 sensors would have circuit malfunctions around the same time unless it was an electrical issue or one sensor was actually bad and was messing with the others...

any1 got a circuit diagram for the 02 sensors?? i saw it online somewhere but cant remember now
Reply With Quote
  #8  
Old 10-30-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Burlington, VT
Posts: 6
nvmnd i got the wiring diagram
Reply With Quote
  #9  
Old 11-02-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Burlington, VT
Posts: 6
the o2 sensor CELs turned out to be just a blown fuse. the 15A fuse located in the engine compartment.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-02-2009
Ford04Ranger4.0's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Plattsburgh, New York
Posts: 3,390
Quote:
Originally Posted by RustedRangerVT View Post
the o2 sensor CELs turned out to be just a blown fuse. the 15A fuse located in the engine compartment.
Thats good, now post some pics of your Ranger
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hi guys, got a new Ford toy........ Runnin'OnEmpty Member Introductions 13 08-05-2009 12:17 PM
Got A New Toy DCRVP Snapshots 28 07-16-2009 11:02 AM
ranger stolen, so i got a new toy! badboyzkustumz General Ford Ranger Discussion 28 01-13-2009 10:55 PM
got a new toy 2003stealthedge Audio & Video Tech 14 11-08-2006 01:56 PM
Got A New Toy - Craziness... Trevelyn1015 General Technical & Electrical 29 03-10-2006 01:59 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 03:51 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.