OHC in 99 - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-23-2006
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2006
Location: Altoona, IA
Posts: 91
OHC in 99

I was following Nelz instructions in wiring up my console. I need help hooking up the VSS wire though. MY GEM dosn't have the black connector like his.

Anyone with the same year know what wire to tap into?
Reply With Quote
  #2  
Old 09-23-2006
bwester04's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Round Rock, Tx
Posts: 2,641
it's grey with a black stripe, just look behind the radio bezel for it in one of the wire bundles back there
Reply With Quote
  #3  
Old 09-23-2006
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,831
For 99, there should be 4 connectors on your GEM. Look for the gray/black VSS at the 18-pin connector.

If you have RABS, it is pin #1.
If you have 4WABS, it is pin #9.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-23-2006
Blhde's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Northern IL
Posts: 2,804
I have done this on my 99 (4wabs). The wire needed is burried in the bottom connector of the gem. I had to unplug the harness to fish the wire out to be tapped.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-23-2006
n3elz's Avatar
RF Veteran
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kennett Square, PA
Posts: 10,620
Yes and it is gray with a black stripe -- but there are actually 2 wires that color on later trucks which is why I specified the connector. It's an input to the OHC and it's doubtful anything you tap into can damage the OHC or vice versa. So if you do tap one and the OHC sometimes does it's "fail-to-update-temperature" thing, just pick another gray/black, lol.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-23-2006
Texas501's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: SAN ANTONIO
Posts: 151
Quote:
Originally Posted by rwenzing
For 99, there should be 4 connectors on your GEM. Look for the gray/black VSS at the 18-pin connector.

If you have RABS, it is pin #1.
If you have 4WABS, it is pin #9.
Is that the ONLY gray/black wire comming off of the GEM? (the only gray/black wire in that area behind the radio?)

sorry, just read the above answer. Does the 98 have two gray black wires?
Reply With Quote
  #7  
Old 09-23-2006
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,831
98~2000 have a single grey/black at the GEM. It is in one of the two locations in the 18-pin connector depending on which ABS the truck has.
Quote:
Originally Posted by rwenzing
If you have RABS, it is pin #1.
If you have 4WABS, it is pin #9.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-23-2006
Texas501's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: SAN ANTONIO
Posts: 151
Quote:
Originally Posted by Texas501
Is that the ONLY gray/black wire comming off of the GEM? (the only gray/black wire in that area behind the radio?)

sorry, just read the above answer. Does the 98 have two gray black wires?
Does the gray/black wire come from the plug with the red arrow?
Name:  wiring_question.jpg
Views: 0
Size:  20.3 KB
Reply With Quote
  #9  
Old 09-23-2006
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,831
I don't have a 98 truck here to look at, just a schematic. Count the pins, there is only one 18-pin on the GEM.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-23-2006
heed316's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Brooklyn, MI
Posts: 193
I did it on my 98, I believe on mine I had just a single plug and the VSS wire was on the back right hand side if you had it unplugged and facing you. It's gray with a black stripe on it and iirc, that was the only gray/black wire in there.
Reply With Quote
  #11  
Old 09-24-2006
Level III Supporter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2004
Location: usa
Posts: 24,936
honistly i never hooked mine up on my 1993 and never had a problem with it
Reply With Quote
  #12  
Old 09-24-2006
Texas501's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: SAN ANTONIO
Posts: 151
Install complete

Wired up and everything. Works great. This should hold me over for a while until the "mod bug" bites again......Those e-fans are looking mighty tempting! Thanks for everyone's help!
Reply With Quote
  #13  
Old 09-24-2006
Texas501's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: SAN ANTONIO
Posts: 151
Too Late...

Just ordered the e-fan from the jusnes modified group purchase. That damn bug!
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale: Tan OHC , Gray OHC and Auto Dimming mirror - GA MugenCRX04 Interior, Exterior, Electrical, & Misc. 12 09-29-2009 04:18 PM
Where are you guys mounting the temp sensor for the OHC mod? Wowak General Technical & Electrical 21 11-05-2004 02:52 PM
ohc how hard to install and is there any how to's online BananaEdge Interior Semi-Tech 7 10-20-2004 11:49 PM
temp sensor and speed sensor for ohc BananaEdge Exterior Semi-Tech 4 09-01-2004 11:42 AM
ohc blue lights BananaEdge Interior Semi-Tech 6 08-27-2004 01:34 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 12:38 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.