our new car has a lil problem... - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-17-2008
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
our new car has a lil problem...

okay, my mom just bought a used 2003 ford escape, we noticed its giving us a flashing airbag light, she's gonna call the dealership Monday (She picked it up today) and were hoping they will fix it since we bought if from the dealer, but I was wandering if it will be under a warranty b/c it has 71,000 miles...

OR

can anyone get me a guide to decipher the sequence of flashes??? I've heard by counting the times it flashes you can locate the problem...

I did some research online and found the 2 sensors under the seats, I'm gonna disconnect them and reconnect, maybe this can fix the problem...

Here's the Escape, this is the best one I've seen by far... even has these jeep like tow hooks on the rear bumper...
Name:  CIMG3424.jpg
Views: 2
Size:  122.3 KB

Last edited by GrafixGuy; 05-18-2008 at 11:42 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-18-2008
Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: College Station
Posts: 2,781
could try disconnecting the battery for a few minutes..

otherwise wait till the dealership can fix it for free or make a scene, cause yall did just by the damn thing from them.. like fix it or give us our money back!
Reply With Quote
  #3  
Old 05-18-2008
RockysFord's Avatar
Member
 
Join Date: May 2005
Location: Columbus Ohio
Posts: 2,782
Raise hell with them.. they should fix it for free, if you just got it...

My dodge ram... first week i had it, the tranny messed up(imagine that) i took it back, and said heres the keys.. fix it... they had it a couple days, i complained until they gave me a rental for 2 days...

Fixed my truck for free, gave it back to me

theres suppose to be a 30 day warrante through the used car place...
Reply With Quote
  #4  
Old 05-18-2008
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
tell me about it... I wish she had told them when she went to get it, I was half asleep when she left, and I remembered it going off on me when I test drove it... I'm gonna try the battery, I'll also get some pics, it has a unique lil package... also its Dark Shadow Gray
Reply With Quote
  #5  
Old 05-18-2008
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
ford only has a 60K mile / 5 year warranty on safety restraint (including airbags) so I guess where screwed... btw it came from a Chevrolet dealer...
Reply With Quote
  #6  
Old 05-18-2008
Sonic04Edge's Avatar
RF Veteran

iTrader: (6)
 
Join Date: Jun 2004
Location: Madison. AL
Posts: 5,715
Take it back there and tell them to fix it. If it was doing it when you bought it they should fix it. Not to mention if you look in the paperwork most dealers have at least a 30 day warranty. Dont mess with the battery untill you get it resolved through the dealer. If push comes to shove and they dont want to work with you. Bring up the BBB and or a lawyer.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-18-2008
ManEHawke's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: Riverside, CA
Posts: 327
take it back, then they'll chew up the used car inspector for missing that.
That is a safety concern so there should be no prob in getting that covered under basic dealer warranty.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-18-2008
quicksilver2001's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Opelousas, Louisiana
Posts: 704
after you start it it should start blinking, it'll blink at a steady pace, then take a 2-3 second pause, then blink steady again. the blinks b/w the pauses is the airbag code number. if you can get that i can look it up for you. and disconnecting the battery will do nothing. airbag codes do not clear till the problem is fixed.
Reply With Quote
  #9  
Old 05-18-2008
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
Quote:
Originally Posted by quicksilver2001 View Post
after you start it it should start blinking, it'll blink at a steady pace, then take a 2-3 second pause, then blink steady again. the blinks b/w the pauses is the airbag code number. if you can get that i can look it up for you. and disconnecting the battery will do nothing. airbag codes do not clear till the problem is fixed.
will do... and yeah I didn't mess with the battery, I DID check the connectors under the seats and they looked fine...
Reply With Quote
  #10  
Old 05-18-2008
01xltranger4x4's Avatar
Member
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2005
Location: MI
Posts: 3,200
In the Ranger, i think the airbag light has something to do with the connection under the seat, it can come loose or need to be cleaned over time.
Reply With Quote
  #11  
Old 05-18-2008
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
yeah, I looked at them on the escape and they look brand new, I was browsing and people said that the light only came on if someone got in and adjusted the seat,lol... so is the drivers airbag always on, or is this blinking for both airbags in the vehicle???
Reply With Quote
  #12  
Old 05-18-2008
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
alright it came on after driving for about 5 mins. and from what I counted I wanna say its 3-5 I'm gonna try again, hard to count and look at it while driving...
Reply With Quote
  #13  
Old 05-18-2008
quicksilver2001's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Opelousas, Louisiana
Posts: 704
alldata shows code 35 - passenger air bag circuit resistance low, bring it back to the dealer let them fool with it
Reply With Quote
  #14  
Old 05-18-2008
pacodiablo's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Charlotte, NC
Posts: 1,126
Yep, the dealer should fix it for free. Is there a law that requires cars sold at dealers to have working safety equipment? It seems like there probably would be.
Reply With Quote
  #15  
Old 05-18-2008
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
I'm hoping that a chevy dealer can fix it, I'm thinking they use a universal (US automakers) diagnostic tool... thanks guys, I'll let you know how it goes, and we also gotta ask for an extra key, all we got was 2 keypads and one key, I bet they forgot the other one... *sigh*
Reply With Quote
  #16  
Old 05-18-2008
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
Quote:
Originally Posted by quicksilver2001 View Post
alldata shows code 35 - passenger air bag circuit resistance low, bring it back to the dealer let them fool with it
how many possibilities can it be?

because I'd hate to be off by 1-2... I'm just gonna tell the dealer that it blinks and stays lit
Reply With Quote
  #17  
Old 05-18-2008
quicksilver2001's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Opelousas, Louisiana
Posts: 704
yea they should be able to scan it and it'll tell em just tell em it comes on
Reply With Quote
  #18  
Old 05-19-2008
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
Well... its so bad that we gotta go back tomorrow to get an extensive scan, and the best part, looks like the dealer where we got it doesn't wanna pay for the effin airbag service, so we paid $85 bucks to get a special key since when we bought it it only had one key... can anyone at a ford place see if the previous owner reported an airbag light or anything? I guess the old owner saw that got it checked out found that it was gonna be expensive and sold it...

VIN is 1FMCU03193KD74858 PM me if you find anything, I'm gonna go buy the carfax sheet on it...
Reply With Quote
  #19  
Old 05-19-2008
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
this is the other issue, my dad pointed it out the night we got it home, to me sounds like a supercharger, so I'm thinking its one of the pulleys going bad...



I did get a hold of a carfax and it has stayed in Alabama since 2003, it has 2 previous owners, the second being the one who drove it till the warranty went out and I assume didn't wanna fix anything... and now were the owners, unfortunately...at least they put brand new tires on it and a new battery before trading it in...

Last edited by GrafixGuy; 05-19-2008 at 06:09 PM.
Reply With Quote
  #20  
Old 05-19-2008
jtslmn720's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2004
Location: Kent State, Kent Ohio
Posts: 7,367
well heres your problem....








Reply With Quote
  #21  
Old 05-19-2008
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
heh... and the 3.0L... I finally got the salesman and he said that they would pay for the airbag problem if it wasn't too bad...
Reply With Quote
  #22  
Old 05-19-2008
quicksilver2001's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Opelousas, Louisiana
Posts: 704
i'd put money that the noise is the power steering pump
Reply With Quote
  #23  
Old 05-19-2008
jtslmn720's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2004
Location: Kent State, Kent Ohio
Posts: 7,367
Quote:
Originally Posted by 07SPORT View Post
heh... and the 3.0L... I finally got the salesman and he said that they would pay for the airbag problem if it wasn't too bad...
wasnt too bad? he should pay for it regardless of price.
Reply With Quote
  #24  
Old 05-19-2008
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
yeah, cause from what I'm guessing if they gotta take out trim and seats its gonna get expensive... I guess the best thing to do would be to buy a brand new car, that way nobody has messed it up...
Reply With Quote
  #25  
Old 05-20-2008
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
Well as of today and the escape being at the dealership all day, it appears the dumbf***s at the dealership couldn't fix it, took them all day too... so mom called up our salesman and we are getting our old car back along with our money... that thing was a Lemon if I've ever seen one... so she's gonna try for a new car... but not from any of these local dealerships...

CASE CLOSED
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
new pics with a lil mud and new tires 04_xlt_4.0_4x4 Snapshots 27 03-31-2009 02:01 PM
our rangers our tough redranger04g Vehicle & Meet Videos 22 03-30-2008 08:40 PM
**2.9 juttering problem, lil help please!!!! pushdeck 2.9L & 3.0L V6 Tech 8 07-28-2007 08:12 PM
Our 2000th Member Has Joined... Trevelyn1015 Ranger-Forums Office 18 09-27-2005 12:05 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:03 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.