RWENZING needs to slap me. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-19-2006
graniteguy's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Texas
Posts: 3,221
RWENZING needs to slap me.

I'm trying to finish up my e-fan. It runs after I shut the engine down because the ign on/off wire is attached to the battery. The temp sensor in effect controls the on/off.

So I start testing volts on the fuse box in the bay. I find a fuse that is off when the ignition is off. I tap into it and start the moter. I wait and wait for the fan to come on. It doesn't (yet the guage stays fine). I figure I'll drive around the block. I get in and the fan comes on, so I get out. It turns out it's not running so I get back in and I think I here it kick on again. I get in and out 3-4 times before I realize that every time I hit the brake pedal it turns on. I let off the brake pedal and it turns off. I shut the engine off and the same thing. I hit the brake it turns on, I let off and it turns off. Hilarious.

The fuse was a trailer tow fuse.

If anyone can tell me where I can tap into I would be appreciated. I'd like to keep the splice in the engine bay.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-19-2006
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,833
I could only find one fuse in the Battery Junction Box that is hot in RUN & START only. It is #41, 15A and it powers a bunch of engine/transmission stuff. The wire color is Light Blue with Orange stripe.




There are a few more in the SJB in the right kick panel:

Hot in RUN:
20, 26, 27

Hot in RUN & START:
7, 8, 9, 10
Reply With Quote
  #3  
Old 03-19-2006
zabeard's Avatar
who?
iTrader: (8)
 
Join Date: Nov 2004
Location: IN
Posts: 26,045
ah the joys of installing an efan. lol hope those seggestions work for ya!

btw i turned the POT on my efan controller all the way up and monitored the outgoing water with my heins adatpter and guage, and in 65* weather it would not get any hotter than 210* and my stock water temp guage never moved from the stock position.

this was after the truck had already been drivin 30 miles and sit for over 15 min in the garage before it reached 210*
Reply With Quote
  #4  
Old 03-19-2006
graniteguy's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Texas
Posts: 3,221
Thanks Bob. I had found that fuse also but it looked important so I didn't want to use it. I guess it could be good, though. If I end up blowing the fuse a code will get thrown so I'm not driving without a fan without warning. I just tapped into it and it works like a champ.

Zach, the fan install went easy, I just didn't get around to the ignition on. I got tired of everyone thinking my engine was still running when I shut it off and got out of my truck. I'm going to the track Friday night and didn't want the line guys to be looking at my truck funny. I want to flat turn it off when I go to the starting line.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-19-2006
rideac1's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2005
Location: New Kensington, PA
Posts: 1,087
I wired my acc wire from the efan to one of the fuses inside the cab, not sure of the number, but it's the one for the radio I believe. It just turns on the relay for both accessories so it shouldn't be bad. It's been working for 6 months or so with no problem.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-19-2006
graniteguy's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Texas
Posts: 3,221
Quote:
Originally Posted by rideac1
I wired my acc wire from the efan to one of the fuses inside the cab, not sure of the number, but it's the one for the radio I believe. It just turns on the relay for both accessories so it shouldn't be bad. It's been working for 6 months or so with no problem.
I still want a manual on/off switch and will tap inside the cab for that.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-20-2006
rideac1's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2005
Location: New Kensington, PA
Posts: 1,087
I am going to wire in a manual on/off switch also, for doing puddle runs or going through water or you never know what you'll need it for.
Does anyone have any recommendations of a place to tap in the accessory wire to? I have mine tapped into the fuse box in the cab in the radio slot, it's like a 15A fuse. I know it only draws for the relay but the fuse blew once in the wire I have ran to the e-fan from the fuse box and i'm not sure why, and it's been running fine ever since, which was a little while ago.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4.0 Piston Slap/Pin noise Rvroby 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 3 07-09-2011 07:06 PM
06 Manual Transmission Slap blue_oval Drivetrain Tech 6 09-04-2008 09:50 PM
buckets and a slap shifter? IronRanger92 Interior Semi-Tech 1 02-02-2007 10:17 PM
Won At Slap Show Tonite 1 loud truck Audio & Video Tech 37 06-27-2006 05:37 PM
rwenzing this is for you Sir :-) blckout Interior Semi-Tech 15 05-14-2005 11:33 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:52 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.