Trouble Code...P0153..what is it? - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-16-2006
vansnxtweek's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2005
Location: USA
Posts: 2,666
Trouble Code...P0153..what is it?

Hey, my check engine light came on so I checked it with the XCAL 2 and it says that it is "Oxygen Sensor Circuit Slow Response (Bank2, Sensor1)" what should I do about it? Is this hurting my truck?
Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 12-16-2006
bwester04's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Round Rock, Tx
Posts: 2,641
o2 sensor needs to be replaced.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-16-2006
vansnxtweek's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2005
Location: USA
Posts: 2,666
Well crap...how hard is that to do?
Reply With Quote
  #4  
Old 12-16-2006
bwester04's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Round Rock, Tx
Posts: 2,641
sensor 1.. so i'm assuming it's the first o2 sensor, atleast that's how we figured it out on my friend's GT. Not hard at all, just either have some good channel locks, or rent the o2 sensor tool when you go the new sensor.. it'll be on there pretty damn tight, but will eventually give.

Last edited by bwester04; 12-16-2006 at 10:51 PM.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-17-2006
vansnxtweek's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2005
Location: USA
Posts: 2,666
Alright sweet..thanks for the quick help!!
And Just to cure my curiosity..this couldnt have anything to do with the new throttle body I just put on here could it?
Reply With Quote
  #6  
Old 12-17-2006
lifted97ranger's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Charlestown, IN
Posts: 1
unplug the connector on the end of the O2 sensor, unscrew the old one out of the exhaust pipe (USE ALOT OF PENETRANT OIL!!!!!!!) and then screw in the new one....
Reply With Quote
  #7  
Old 12-17-2006
EricTodd's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: NJ
Posts: 420
That will hurt power for sure. It will make the truck run lean or rich depending what's wrong with it. They should be changed every so often.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-12-2007
Blessed98's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: Pa
Posts: 58
I have had this code popping up for the longest time, the guy at the shop replaced my o2 sensor during the inspection and now we are waiting to see if the code comes back. Is there anything else that could cause this trouble code to come up? I read somewhere if there is a hole in the exhaust before the sensor maybe.
Reply With Quote
  #9  
Old 02-24-2008
vansnxtweek's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2005
Location: USA
Posts: 2,666
Now this thread was a loooooooong time ago, but does anyone know if this code tells me exactly which 02 sensor I need to change? at 50 bucks a pop Id really like to change only one if its possible
Reply With Quote
  #10  
Old 03-22-2008
Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Salina, KS
Posts: 18
Bank 2 is the passenger side sensor. Sensor 1 is the upstream sensor before the catalytic converter. Rangers have 3 sensors. Bank 1|Sensor 1 is the drivers side front, Bank 2|Sensor 1 is the passenger side front and Bank 1|Sensor 2 is the sensor after the converter.
Reply With Quote
  #11  
Old 04-19-2008
vansnxtweek's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2005
Location: USA
Posts: 2,666
Now this is crazy...but I changed my passenger side front 02 sensor about 3 months ago...and now this code came back again on yesterday and today. Should I change the driver's side sensor now?
Reply With Quote
  #12  
Old 04-19-2008
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
sounds like time to do all of em'...
Reply With Quote
  #13  
Old 04-19-2008
vansnxtweek's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2005
Location: USA
Posts: 2,666
Ya Im thinkin that may be a good idea too...
Reply With Quote
  #14  
Old 04-19-2008
04 EDGE
Unregistered User
 
Posts: n/a
Quote:
Originally Posted by Omen87 View Post
Bank 2 is the passenger side sensor. Sensor 1 is the upstream sensor before the catalytic converter. Rangers have 3 sensors. Bank 1|Sensor 1 is the drivers side front, Bank 2|Sensor 1 is the passenger side front and Bank 1|Sensor 2 is the sensor after the converter.
all of this is wrong!!!!!!!!!!!!!!

bank 2 is the drivers side of the engine! sensor one is the "up-stream" sensor , the one before the converter. all 96 and up will have 4 o2 sensors. not 3
Reply With Quote
  #15  
Old 04-19-2008
04 EDGE
Unregistered User
 
Posts: n/a
Quote:
Originally Posted by bwester04 View Post
. Not hard at all, just either have some good channel locks, or rent the o2 sensor tool when you go the new sensor.
uh ok einstien use "channel locks" on a o2 sensor. what a toad you are!

please do not do this, you will more then likely cross thread it if "if" you even get it loose!

you need to use a 22mm wrench or a 22mm o2 sensor socket.
Reply With Quote
  #16  
Old 04-19-2008
vansnxtweek's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2005
Location: USA
Posts: 2,666
Thanks Mark!...Im glad you arent givin me a hard time this time around... But that def. clears up a lot. I will go ahead and change the drivers side one tomorrow. And dont worry I used a 22mm wrench on the passenger side...came right out haha Hopefully this will fix it up.
Think the ones after the converter are alright?
Reply With Quote
  #17  
Old 04-19-2008
04 EDGE
Unregistered User
 
Posts: n/a
i gave you a hard time? lol

if the down stream sensors are bad or showing a problem with the converters you will get a P0420ish codes(s)
Reply With Quote
  #18  
Old 04-20-2008
vansnxtweek's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2005
Location: USA
Posts: 2,666
Ya...you told me I should never work on cars or trucks again because I asked some question that I dont even remember....
Oh well if you dont remember I dont either. Im gonna go ahead and change the drivers side one and see what happens. Thanks for the help.
Reply With Quote
  #19  
Old 04-27-2008
Bunji's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Toronto, Canada
Posts: 63
how do you know what code is popping up? are you connecting a computer to your truck? I don't get it
Reply With Quote
  #20  
Old 04-27-2008
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
I just changed my Oxygen sensors and **** runs way better.

Just pretty expensive :(
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
P0153 and now it's stalling! Fazda Dave 2.9L & 3.0L V6 Tech 4 03-22-2015 11:31 AM
Only a P0153 code cuddlepuppy59 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 0 01-18-2014 02:00 PM
trouble code help Redbeard90 2.3L & 2.5L I4 Tech 7 10-15-2008 06:20 PM
Trouble Trouble.. Alex98 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 0 11-10-2007 04:22 PM
engine trouble code... cant find what it is Alon 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 5 04-12-2007 08:46 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 10:29 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.