1991 ranger problems - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines Discussions and Topics specific to the Lima 4 cylinder engines

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-29-2008
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2008
Location: kansas city
Posts: 3
1991 ranger problems

Got a 91 ranger 4cyl 5 speed. Last week it started acting stupid. I was out all morning drivin around then all of the sudden im coming to a stop at a stop light and the truck dies. I restart it and it dies. It started back up and died again when I came to the next light. i could keep it running if I kept it above 2k but when it came to an idle it died. I got to the auto parts store and it wouldnt start back up at all. I have been working on this thing all day I have had the coils and ignition module tested. Replaced the wires, plugs and wires were replaced 15,000 miles ago. Any suggestions/
Reply With Quote
  #2  
Old 06-29-2008
Johnbaum13's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2008
Location: Dallas, TX
Posts: 2,343
Idle air control valve or throttle position sensor?
Reply With Quote
  #3  
Old 06-30-2008
Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: ocala, fl
Posts: 34
IAC replace it.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-30-2008
My91Ranger's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Roseville, Michigan
Posts: 2,252
Vacuum leak?
Reply With Quote
  #5  
Old 08-10-2008
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2008
Location: kansas city
Posts: 3
will the IAC cause the truck not to fire. It will not start at all. I have tested everything coils, module, fuel pressure. If the IAC will keep it from starting I will check into that. If its not that what else could it be?
Reply With Quote
  #6  
Old 08-11-2008
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Elizabeth City, NC
Posts: 767
Crank sensor?

Does it have spark?

Age of timing belt? Might have stretched and skipped some teeth. It happens.

I can't believe an IAC would not let it run at all. Poor idle, fast idle, but not run? Not hanging much hope on the IAC causing this problem.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-11-2008
darkstar_420's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: sk
Posts: 621
my old eclipse had a bad iac and it wouldnt run at all unless you kept her reved up...
Reply With Quote
  #8  
Old 08-11-2008
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2008
Location: kansas city
Posts: 3
The crank sensor is new replaced it last weekend. As far as the timing belt it looks fine. I am lost.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Parting out a 1991 Ranger 4.0 4X4 in MI dahunter_2007 Ranger Based Vehicles 18 03-25-2010 01:27 AM
1991 Ford ranger - $WTT venom97 Ranger Based Vehicles 2 12-30-2009 04:33 PM
1991 ranger 2.9 part out '91 Project-STX Ranger Based Vehicles 3 12-04-2009 07:31 PM
New 1991 Ranger Owner Psychedelic_Zuma Member Introductions 36 02-01-2009 11:29 AM
Suspension on a 1991 ranger 03bamaGT Suspension Tech 15 12-04-2006 07:41 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 03:59 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.