99 Ranger running rough, low power, loosing anti-freeze - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines Discussions and Topics specific to the Lima 4 cylinder engines

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-28-2012
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: Portland
Posts: 12
99 Ranger running rough, low power, loosing anti-freeze

2.3L 110K, extended cab , 5Spd, Air
All of a sudden it sounds like it is running on 5 cylinders. I removed each plug wire but it just ran worse. What else should I check?
I was loosing Anti-freeze a while ago, my son who was driving it when it started running bad and said it was overflowing anti-freeze from the reservoir where you fill it. It is now low and when I started it up and turned it off it made a bunch of gargling sounds. The oil looks fine and there is no smoke from the exhaust or anywhere else.
The way it is running reminds me of what happened to our Mazda MPV years ago which had to have the tensioner replaced.
Does anyone have any ideas of what could be wrong?
Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 05-28-2012
06RangerXLT's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Feb 2011
Location: Halton Hills, Ont
Posts: 1,685
blown headgasket. its blowing into the coolant ducts, loss of compression and running rough.

be sure when you do the gasket to do a coolant flush and change your oil.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-29-2012
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: Portland
Posts: 12
Thanks, yes, that's it, have the heads off and taking to machine shop for a valve job too. Hopefully they are not warped. Going to replace the timing chain and water pump while in there. Definitely flushing system and replacing oil/filter.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1991 ranger 2.3 running rough, low power, Orangeacresmontana SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 1 06-11-2015 10:12 AM
2003 3.0 Ranger - rough low idle (400 rpm), bogs at 2500K, rough shift, NOW FINE ChargerOnDavins 2.9L & 3.0L V6 Tech 3 03-23-2015 04:25 PM
3.0 loosing power plugs white chucky03 2.9L & 3.0L V6 Tech 0 02-05-2013 06:46 PM
anti freeze coming out from underneath cap eric 2.3L & 2.5L I4 Tech 4 05-10-2010 07:10 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 08:16 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.