feels like a hot rod - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines Discussions and Topics specific to the Lima 4 cylinder engines

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-22-2008
ford danger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: greenville, mi
Posts: 44
feels like a hot rod

ok so im having more trouble with my 94 ranger. heres the scoop; i start it up in the morning starts fine but i can smell rich gas, and it idles like a hot rod once i turn it on and off a couple times and it heats up it doesnt want to start very good at all i have to put the peddle to the floor to get it to fire. now this is what i want. all i want is a smooth idle which i dont have, i have replaced the plugs, wires,fuel filter,and was going to change the pcv but the one they gave me is fitting tight enough.also cleaned the mass air, and got new filter. also cleaned the intake out with carb cleaner, i need help before winter comes guys.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-22-2008
Hillyard's Avatar
Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Evansville, Indiana
Posts: 1,018
Have you changed the fuel filter? Is there a check engine light on?

It could be a lot of things.

Fuel injectors clogged, bad coil, sticking idle control valve, bad maf sensor, vacum leak, or bad fuel pressure regulator. Did it start doing this all of a sudden or was it gradual?

Any noises?

Which engine?
Reply With Quote
  #3  
Old 08-22-2008
ford danger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: greenville, mi
Posts: 44
2.3 4 cyl 5 spd manual. and i boughrt it for 800 bucks cause it wouldnt start because it had been sitting for a year, put new battery and plugs fired right up and has run rough ever since. yes i changed the fuel filter and cleaned the maf, im thinking about buying coils tomorow, you think thats it?
Reply With Quote
  #4  
Old 08-22-2008
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
your possibly looking at a bad EGR, I had that problem on my 93... there is a very small hose you need to pull and it will go away... you don't really have to have one, didn't run mine for almost half a year... lol

look for this near your intake manifold, the lil thing on the top connects to a small hose...



*my symptoms were a awful idle like a hotrod and the truck sounded like a old VW beetle and bad fumes out of the exhaust pipe...
Reply With Quote
  #5  
Old 08-22-2008
ford danger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: greenville, mi
Posts: 44
where is the hose and what do i do exactly
Reply With Quote
  #6  
Old 08-22-2008
ford danger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: greenville, mi
Posts: 44
cool ill look for that tomoro so i just pull that and it should go away or what, and if that isnt it what then.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-22-2008
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
basically if your looking at the engine bay from the front of the truck look on the right side of your intake manifold (silver metal thing on top of the engine) and should be a lil silicone hose pull it and then crank her up, if she runs better just find something to clamp that hose with and leave the EGR open, and then order a new EGR...
Reply With Quote
  #8  
Old 08-22-2008
ford danger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: greenville, mi
Posts: 44
awsome that sounds good i have all the same symptums it sounds like you had, thanks for help man you guys are a real big help help in a time of trouble.
Reply With Quote
  #9  
Old 08-22-2008
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
your welcome! let us know if it works!
Reply With Quote
  #10  
Old 08-23-2008
rsw2159's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Stanley, NC
Posts: 473
yea, a bad egr valve er what ever it is will do it.
my friend blain has a chevy(the main problem) blazer and he had to replace his for the same thing.
Reply With Quote
  #11  
Old 08-23-2008
seth556's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: Orlando FL
Posts: 381
I replaced mine not too long ago. If you look in the How-To section I have a write up on how to replace it.
Reply With Quote
  #12  
Old 08-23-2008
ford danger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: greenville, mi
Posts: 44
okso i started it up and took the little tube off no difference really but it wasnt idleing very bad at that point either it needs to get warmed up first is it ok to drive with that unhooked or what.
Reply With Quote
  #13  
Old 08-23-2008
ford danger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: greenville, mi
Posts: 44
ya that wasnt it and i changed the pcv valve too not that either i hate to buy coils but that might be it or the idle control what do you guys think
Reply With Quote
  #14  
Old 09-09-2008
GrafixGuy's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 8,703
so you replaced the EGR? I just pulled the tube and plugged it up till I bought one, ran fine for me... IF that DIDNT work I would say a bad fuel filter, located on driver side frame rail under the cab, or something in your ignition is funny... sorry it took a while to find this....
Reply With Quote
  #15  
Old 10-12-2008
THEDUSTCLOUD's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Huntington, WV
Posts: 44
Sounds like my prob right now. Mine has a rough idle and sounds like a hot rod and I can smell gas. It's because my Oxygen Sensors are bad. The Oxygen sensors regulate the amount of fuel sent through the injectors and if they go bad then causes to much fuel to be sent to the engine and causes it to bog, have a rough idle, irregular sounds, and just flat out about flouds it out. So that's what I'm in the process of replacing in mine.
Reply With Quote
  #16  
Old 10-12-2008
darkstar_420's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: sk
Posts: 621
mass air flow? clean it? my buddies f150 keeps poppin fuses for the MAF and it idles like crap and smells bad, black smoke outta the exhaust, and on idle if you give her a little gas she knocks like a diesel
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
5 Speed Auto with Overdrive feels like a 6 speed? patkelly1336 Drivetrain Tech 7 10-06-2012 09:04 PM
truck feels like it is slipping at certain rpms sk8tened General Technical & Electrical 4 08-31-2012 03:48 PM
1987 2.3L - Valve stuck ? Feels like running on 3 cyl. - Video Inside 87rdriver SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 1 04-25-2012 06:32 PM
Feels like I'm driving over gravel? StickShifter General Ford Ranger Discussion 7 11-14-2009 08:12 PM
Climate control area feels extremely hot. Jester983 Interior Semi-Tech 7 06-18-2007 11:21 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 07:52 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.