4 cylinder pinging - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.3L & 2.5L I4 Tech General discussion of 2.3L and 2.5L I4 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-18-2006
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2006
Location: Columbus, Ohio
Posts: 5
4 cylinder pinging

I currently own an 02 3.0L. My son likes the Rangers so I am looking into a 4 cylinder to get him started. I used to own a 90 4 cylinder that pinged like crazy unless I ran premium gas in it ( not an option with today's prices). Has the engine technology improved to where this is not a problem anymore, or does the same old problem still persist with the 4. Thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-18-2006
4banged's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Bentonville, AR
Posts: 36
u shoudl be able to run 87 on the n/a lima motor. I'm not sure what the problem would be though.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-18-2006
Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Las Vegas, NV
Posts: 80
if your looking into one of the newer 4cycl ranger's I have nothing but good to say about my duratec thus far and I always use 87
Reply With Quote
  #4  
Old 05-18-2006
ericsmith32
Unregistered User
 
Posts: n/a
If either one is pinging on 87 somethings wrong. For example my dad's festiva was pinging.. the cause was the timing belt was 2 teeth off, the lima uses a similiar timing belt. On a newer one duratec it would probably be a sensor since the duratec uses a timing chain.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-18-2006
TireIron's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Methuen, MA
Posts: 790
your 90 probly had some issues with it causing the pinging because the 3.0 is known to ping a ton more than the lima 4-bangers (lima 4-bangers being the ones from 83 to 2000) so I wouldn't worry about any of them pinging, and if it does then there are things to be done to it to get it running properly. using premium gas is not a solution to pinging, only a band-aid that hides the problem.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-31-2006
Needforspeed3685's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Lowell, AR
Posts: 1,836
Since he's asking about a FUTURE PURCHASE referencing an OLD TRUCK he NO LONGER OWNS, he's not asking how to fix the problem.

I have a 2000, and it pings. It only does it under a load on real hot and humid days, but it'll do it if I load the bed, turn on the A/C, and take off quickly. There's Seafoam treatment methods to fix this problem with my particular engine (Lima 2.5). I Seafoamed mine and cleaned the MAF with LectraMotive and the pinging vanished. It's not anything to worry about.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale: 3.0L V6 Vulcan Cylinder Heads - Pair - Dover Cylinder Heads Prerunner-Ranger Engine & Drivetrain 1 09-27-2015 07:48 AM
Water in cylinder 1, oil in cylinder 2 & 3 rlmblm21 General Technical & Electrical 1 01-11-2015 01:15 PM
'97 Slave Cylinder vs. '03 Slave Cylinder....what is the difference? lifted97ranger Drivetrain Tech 21 01-17-2014 11:38 PM
2.3 pinging MydnightMyst SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 8 03-27-2006 06:35 PM
Pinging on Acceleration 00RANGER00 2.9L & 3.0L V6 Tech 11 05-31-2005 04:09 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 06:12 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.