ugh, i hate my truck... - Page 2 - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.3L & 2.5L I4 Tech General discussion of 2.3L and 2.5L I4 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #26  
Old 06-06-2008
Pless215's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Dewy Rose, GA
Posts: 473
have you checked your air filter lately? and if that o2 sensor could be telling the computer to dump more fuel into the engine. the same could also occur with a dirty air filter
Reply With Quote
  #27  
Old 06-06-2008
5speedin2.3's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2005
Location: Livonia, Mi
Posts: 12
the power was out at my dads shop so i couldn't do much.

i pulled the o2 sensor out and it was bright red, i guess thats getting replaced soon...

as far as the air filter, i have a k&n open filter on my stock intake with an adapter on the maf, its been on my truck for about 20k, so it should be fine still.

i cleaned the maf after i hydrolocked my old engine, and that was less then 3k ago.
Reply With Quote
  #28  
Old 06-06-2008
84socal's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: chino hills ,ca
Posts: 370
u said ur mufflers is changin colors cause its getting really hott check that make sure its not crushed or the exit of the muffler isnt pinched somewhere u also said its running rich then it shouldnt be getting hot if it is actually running rich
Reply With Quote
  #29  
Old 06-06-2008
jdcrush's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Winnipeg, Manitoba
Posts: 378
Quote:
Originally Posted by Downey View Post
did you check to see if your cat is plugged.
he mean the catalytic convertor. I had a buddy who did that in an old s-10 and his symptoms were just like yours lousy mileage and ran hot.
Reply With Quote
  #30  
Old 06-06-2008
84socal's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: chino hills ,ca
Posts: 370
i think what he was saying is that he doesnt have a cat seing how he isnt in cali where its manditory
Reply With Quote
  #31  
Old 06-06-2008
jdcrush's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Winnipeg, Manitoba
Posts: 378
ah then definetly check for the pinched exhaust pipe
Reply With Quote
  #32  
Old 06-06-2008
Jimmeh's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Columbia Falls, MT
Posts: 3,224
Personally, I would rather spend $75 on an O2 sensor and maybe fix the problem then buy a whole new car?

But maybe my logic is bad. I mean $75 may not be cheaper then $10K-20K.

TDI is the diesel Jetta right? Have you see the price of diesel lately? You may be complaining about gas mileage right now, but think about how much you'll be complaining when you have to put all that extra money into the gas tank for the fuel, PLUS a car payment, PLUS a higher insurance payment.
Reply With Quote
  #33  
Old 06-06-2008
5speedin2.3's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2005
Location: Livonia, Mi
Posts: 12
my dad just put the exhaust on.
everything is fine with it, like i was saying, its running really hot.

Last edited by 5speedin2.3; 09-27-2008 at 08:44 PM.
Reply With Quote
  #34  
Old 06-06-2008
5speedin2.3's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2005
Location: Livonia, Mi
Posts: 12
Quote:
Originally Posted by Jimmeh View Post
Personally, I would rather spend $75 on an O2 sensor and maybe fix the problem then buy a whole new car?

But maybe my logic is bad. I mean $75 may not be cheaper then $10K-20K.

TDI is the diesel Jetta right? Have you see the price of diesel lately? You may be complaining about gas mileage right now, but think about how much you'll be complaining when you have to put all that extra money into the gas tank for the fuel, PLUS a car payment, PLUS a higher insurance payment.
it would be an older jetta, insurance would be the same, if not cheaper.

they get 45-55mpg, it would be worth it and pay self off.

im going to throw a sensor at it, but i don't think thats what the main problem is.
Reply With Quote
  #35  
Old 06-06-2008
5speedin2.3's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2005
Location: Livonia, Mi
Posts: 12
btw, the muffler is off a mustang, it had almost no miles on it.

the guy had flowmasters put on so we saved the old mufflers.
Reply With Quote
  #36  
Old 06-06-2008
leadfoot's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: MA
Posts: 894
Quote:
Originally Posted by 5speedin2.3 View Post
its just dumping gas, bye bye money.
Ha, mine too. I usually get 14mpg 95% city with my 4.0 but my dad gets much better than that with his 5.3L tahoe. I then made the mistake of putting 3 bottles of fuel injector cleaner in at once since they were on sale at autozone for a buck a peice and now I am looking at 200mi(hopefully) to the tank(19.5 gal) not worth it at all.
Reply With Quote
  #37  
Old 06-06-2008
MudSlanger's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Phoenix, AZ
Posts: 1,462
Dont let supergildo see this thread :-D
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Nova Pics...Hate Hate hate :) INT3RC3PTOR Snapshots 21 03-25-2012 11:16 PM
ugh weird noise! cory07ranger4x4 Drivetrain Tech 5 05-20-2009 03:36 PM
Ugh...Black Alloys?? Steelies?? Migrane!! Interceptor944 Wheels & Tires Semi-Tech 16 10-02-2007 12:56 AM
Scratches, ugh... optikal illushun Auto Detailing 101 26 10-28-2005 12:58 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 07:59 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.