2005 3.0 Running too lean. Any suggestions? - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-30-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Woodstock GA
Posts: 5
2005 3.0 Running too lean. Any suggestions?

I have a 2005 Edge 3.0 automatic, 2WD, AC. Late last week I niticed some rough idle and decided to change the plugs but stopped short of replacing the wires. Almost for got, the truck has 62548 miles. Each plug that I pulled was white and ashy looking. I am guessing that the lean condition is causing the rough idle, but not sure what is causing it to run lean.Any suggestions as to where I can find a shop manual or something that can tell me how to test the MAF, IAC or O2 sensor? Any suggestions, hints or insight would be greatly appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-01-2009
chillmiller's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: ruskin,fl
Posts: 162
uhhh vac leak? comeing form something on your upper intake manafold
Reply With Quote
  #3  
Old 07-01-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Woodstock GA
Posts: 5
Checked those, everything seems good there.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-01-2009
chillmiller's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: ruskin,fl
Posts: 162
well see your o2 should still be good they normaly last 80k+ i would pull and clean your maf check for vacs again and go from there
Reply With Quote
  #5  
Old 07-01-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Woodstock GA
Posts: 5
Thanks for the reply. These are the times I wish I had a tech 2 scanner. No Doubt
Reply With Quote
  #6  
Old 07-01-2009
nate_g_2003's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Deer Park, TX
Posts: 976
get some MAF cleaner (or electrical contact cleaner, or even low VOC Brakleen (in the green can)) and clean your MAF...sounds like you might have a dirty one. If you are running a K&N, chances are your MAF sensor is dirty.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-01-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Woodstock GA
Posts: 5
Thanks nate_g_2003. No K&N, but cleaning the MAF is the next step. I appreciate your feedback
Reply With Quote
  #8  
Old 07-01-2009
nate_g_2003's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Deer Park, TX
Posts: 976
No problem. I cleaned the gf's '03 F150 MAF with green brakleen, and it was fine. Her problem was the coil lol. No need to spend the extra money on the MAF cleaner.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Running too Lean...P1131, P0171, P0174 willik67 2.9L & 3.0L V6 Tech 26 09-11-2010 07:56 AM
98 xlt 2.5L Running too lean jboy185 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 2 05-14-2010 01:29 PM
Engine Runs Too Lean culch1 2.3L & 2.5L I4 Tech 5 06-13-2008 11:27 AM
P0171 - system too lean rellim_63 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 15 03-17-2008 06:37 AM
lean bank 1 / lean bank 2 acxlt01ranger4x4 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 4 06-24-2006 07:52 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 05:36 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.