3.0 missfire and rough shaking - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-05-2008
manofak's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: elk grove, IL
Posts: 225
3.0 missfire and rough shaking

ok guys i started my 2000 xlt with the 3.0 and it started to shake the whole truck. it would stop above 1500rpm but now its all the time. my brother said its the injector since we know its the #5 cylinder and we replaced plugs and wires and tested them and they work fine. so i guess its my injector, but earlier i started it up and it is cold outside but my exhaust was abit white. i dont know if it was because of the cold or if maybe im burning colant. do you think seafoam would help fix the injector or would i have to take it out and have it cleaned? (my brother works at a diesel fuel injection shop so i'll have him clean it) or do you think that a blown head gasket might cause this? and when i smelled the exhaust this morning it smelled alot like gas fumes so i think the #5 injector is stuck open. any help or anything would be great thanks in advance.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-05-2008
ONERANGER's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: lancaster, ca
Posts: 5
check your mass air flow sensor my truck was doing similar things i cleaned out the M.A.F. and it was good. maybe start there before you pull the heads
Reply With Quote
  #3  
Old 10-05-2008
04 EDGE
Unregistered User
 
Posts: n/a
it it flex fuel?

if so then 99% its a bad injector.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-05-2008
manofak's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: elk grove, IL
Posts: 225
yep its flex fuel
Reply With Quote
  #5  
Old 10-05-2008
manofak's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: elk grove, IL
Posts: 225
i tried cleaning the maf and now it only shakes at low rpms but its still putting out whitesmoke
Reply With Quote
  #6  
Old 10-06-2008
Hot Wheels's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Maple Plain, MN
Posts: 211
I had this happen to me twice. Both times it was an injector. You can try cleaning it, it didn't work for me, but one was an electronic failure. No amount of cleaning would save it. Hope you get it fixed.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-06-2008
Ranger0n20s's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Mandeville, Louisiana
Posts: 387
mm cold outside... shakes around idle and its white smoke out the exhaust... i believe its a injector.... try sea foam and see if that breaks up the deposit on the injectors... if that doesnt help i say take the injectors off and see whats going on inside the injector.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-06-2008
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Elizabeth City, NC
Posts: 767
Reply With Quote
  #9  
Old 10-06-2008
manofak's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: elk grove, IL
Posts: 225
i thought about sea foaming, does anyone know where a how-to would be to do it?
Reply With Quote
  #10  
Old 10-06-2008
Ranger0n20s's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Mandeville, Louisiana
Posts: 387
its easy man... just pour 1/3 into a full tank of gas, run it for about 5-10min and thats it.....


- for me i usually sea foam b4 i do a oil change so i also pour 1/3 into the brake booster and in the oil itself and let it run and watch all the smoke come out the tailpipe. once it clears up then its done and i change the oil and the filter.
Reply With Quote
  #11  
Old 10-07-2008
manofak's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: elk grove, IL
Posts: 225
into a full tank of gas!?!?!?!?! nice joke i cant afford half a tank jk, i'll try thursday thanks! :D
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3.0L Lean codes and missfire Jack_RANGER 2.9L & 3.0L V6 Tech 3 04-11-2013 11:49 AM
need help for a missfire sturgill 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 5 10-08-2012 03:34 PM
Sputtering or missfire... PwrRngr 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 1 06-05-2009 12:38 PM
Missfire? Frank91 2.9L & 3.0L V6 Tech 13 01-30-2009 02:59 AM
missfire when going out of overdrive enkaarob 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 4 03-03-2008 07:45 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 04:35 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.