3L acting wierd - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-04-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: nova scotia
Posts: 4
3L acting wierd

hey guys, new here. i was driving my 03 ranger 4x4 about a mile down the road to return something to my friend, on the way back the check engine light came on and then the check gauge light. i looked at my gauges and noticed the oil level needle was burried in low. by this time i was at my drive way and the truck had died. i checked my oil level with the dipstick and it was fine as a matter of fact i did an oil change 2 months prior. so i tried starting the truck and it turned over but didnt start. the engine was only warm to the touch and i could even touch the manifolds. i tried starting it again but all i get now is a twitch out of the belts and some clicking but no turn over. i then changed batteries and the gauges started going crazy the speedo jumped up to 90kmph when the truck wasnt even started! whats wrong with my ranger:(
Reply With Quote
  #2  
Old 10-04-2009
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Search the forums for "cam syncronizer"
Reply With Quote
  #3  
Old 10-05-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: nova scotia
Posts: 4
how would this give me a false oil reading?
Reply With Quote
  #4  
Old 10-05-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Just do it.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-05-2009
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Quote:
Originally Posted by bowser22 View Post
how would this give me a false oil reading?
It may not be a "false" oil reading.
The cam syncro drives the oil pump.When it goes it's bye-bye engine.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-10-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: nova scotia
Posts: 4
i noticed when i try to turn it over it almost does and the belts move then it grounds out, how do i know this? because the ground strap near the back of the engin that goes to the firewall is extremely hot. any ideas?
Reply With Quote
  #7  
Old 10-10-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: nova scotia
Posts: 4
bumppppppppppppppp
Reply With Quote
  #8  
Old 10-10-2009
Johnbaum13's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2008
Location: Dallas, TX
Posts: 2,343
The ground cable is probably getting hot because the starter is drawing a ton of juice trying to move the motor. Did you read the link on the cam syncro? You probably lost the syncro, which stopped the oil pump which starved the bearings of oil which, while it would still turn over before it cooled, probably spun a bearing, which will lock up the motor. Just be glad it didn't ventilate the oil pan.
Reply With Quote
  #9  
Old 10-10-2009
05prerunner's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Apison, TN
Posts: 483
Oh snap... the cam syncro is a little round thing behind the intake manifold plenum, goes into the lower intake, kinda like the distributor on a Chebby V8. It has one wiring plug on it, with 2 screws that hold on the cam sensor. There is one bolt under the cam sensor that screws into the lower intake. Remove that bolt and unplug the wiring, then pull the entire assembly out. Just in case there is no problem there, mark the location of the syncro with a sharpie. if its all good, then you will need to re install it with it clocked in the exact same position (it can be turned or adjusted with that bolt out). Do that and post pics and results!
Reply With Quote
  #10  
Old 10-10-2009
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Quote:
Originally Posted by bowser22 View Post
bumppppppppppppppp

If you bothered to take the time and use the "SEARCH" feature and do a little research , you would know that you most likely locked up your engine .














Reading iz FUNdamental !!!
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
04 Ranger acting wierd ztindle2004 2.9L & 3.0L V6 Tech 7 06-16-2014 11:22 AM
Turn Signals are acting wierd. not flashing, just staying lit jtslmn720 General Technical & Electrical 13 03-07-2008 04:40 PM
A WIERD electrical problem... HELP! EdGe_wannabe General Technical & Electrical 5 10-01-2005 03:15 AM
Wierd Tranny Problem Q's TheManInBlack Drivetrain Tech 9 06-28-2005 02:20 PM
Wierd System Problem. Thoughts? rngprerunner Audio & Video Tech 7 03-14-2005 05:51 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 03:38 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.