Camshaft Position Sensor. Help please! - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-13-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2011
Location: Meyer, Arizona
Posts: 10
Camshaft Position Sensor. Help please!

Hi there everybody, I have been a member on here for a little while and I have proven this site to be truly useful. Well onto my problem, i have had a horrible squeaking sound coming from near my firewall on the manifold which makes me think its the Synchronizer. Well i replaced the Synchronizer and the sensor, with Ford factory parts (solved my problem, I thought), and nearly 750 miles later it is squeaking again. Im getting so irritated with it as it squeaks nearly almost all of the time now. Please help this would be greatly appreciated. Thank you, Shaggy.

2003 Ranger 3.0L Flex Fuel.
3 1/2" Spindle lift
30" Goodyear Wranglers
K&N Filter
Flowmaster
Kick *** soundsystem.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-14-2011
Maggied6.0Ranger's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2011
Location: Cleveland
Posts: 194
You can try and put a drop or two of oil on the synchro. Just take off the sensor on top of the synchro and add drop of oil. Thats all Ive done and it hasnt made a sound since,but I still keep an eye and ear out for it b/c mines still original at 68k.

Did you buy the part at a parts store or the dealer? Parts stores usually have some kind of warranty period on certain parts. How long ago did you buy it?
Reply With Quote
  #3  
Old 12-14-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2011
Location: Meyer, Arizona
Posts: 10
Hi there, Thank you for the quick response. I bought the part at a Ford Dealership, and i have had it in probably about a month and a half. I have pulled off the sensor and have put about a Teaspoon of oil down there, it solves the problem for the day, but then it seems to come back.

Thank you,
Shaggy.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-14-2011
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
The unit is splash lubricated through a very small hole toward the bottom. It's possible when you installed it the hole was pointed away from the cam gear that throws the oil against it. I'll dig my old one out to see which side the hole is on.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-15-2011
Maggied6.0Ranger's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2011
Location: Cleveland
Posts: 194
Whats the warranty from Ford,I forget?
Reply With Quote
  #6  
Old 12-23-2011
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Oshawa
Posts: 10
Shaggy,

Maybe try this:

http://www.therangerstation.com/tech...on_sensor.html

I haven't had any problems with my ranger yet. This might help you out. From the sounds of it, it can only get better.

Jono
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
99 Ranger 4.0 Camshaft Position Sensor help!! apbj68 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 1 01-17-2012 09:55 PM
CAMSHAFT POSITION SENSOR...new twist plaese help JOHN PERRETTE 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 6 06-25-2008 04:09 PM
Camshaft Position Sensor gr8shot SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 1 06-17-2008 04:44 PM
P0340 camshaft position sensor A circuit malfunction beddy60 General Technical & Electrical 5 03-19-2007 12:25 PM
Camshaft Position Sensor monkey-1 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 0 08-02-2005 01:29 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 04:31 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.