help please!!!!! - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-24-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Location: hagerhill,ky
Posts: 11
help please!!!!!

1994 ford ranger 3.0 idles good but when u give it gas it falls flat on its face and boggs way down... changed plugs, wires, distributor, rotory button, new pcv valve and cleaned MAF sensor.. any ideas need help the miss is really bad?
Reply With Quote
  #2  
Old 10-24-2011
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: manchester nh
Posts: 46
catalyc converter clogged?
Reply With Quote
  #3  
Old 10-24-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Location: hagerhill,ky
Posts: 11
thanks for the reply i just traded for truck 2 days ago its got after market exhuast but i never look to see if it still has catalyc on it ill check it and get bac to you... also there a smell when you get on it like gas thats not been burned like its flooding...
Reply With Quote
  #4  
Old 10-24-2011
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: manchester nh
Posts: 46
try putting on a new fuel filter,
Reply With Quote
  #5  
Old 10-24-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Location: hagerhill,ky
Posts: 11
ok ill check it in the morning and get back to you and also i know all the other stuff was actually done because i did the work myself no use to going to an over priced garage just to leave with same part you already had.. know what i mean thanks again
Reply With Quote
  #6  
Old 10-25-2011
rangerrunner11's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: .
Posts: 1,018
the bad fuel smell says 1 of too things. the air coming in isnt being measured correctly. OR the air content of the exhaust isnt being measured properly.

MY TRUCK smells like 100% fuel when youre behind it at a light. My MAF doesnt measure the air right and my EGR is shot. both of these can be replaces relatively easy

I replaced both and fuel smell cut in half if not more.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-25-2011
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Eastern WA state
Posts: 151
Is the CEL on, and if not, has it been verified that it works as evidenced by it being on with the key on, and engine not running?

Also,

Quote:
Originally Posted by deerhunter View Post
1994 ford ranger 3.0 idles good but when u give it gas it falls flat on its face and boggs way down... changed plugs, wires, distributor, rotory button, new pcv valve and cleaned MAF sensor.. any ideas need help the miss is really bad?
So which is it, falls in it's face when you give it the gas or is it missing? Or both?
Reply With Quote
  #8  
Old 10-25-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Location: hagerhill,ky
Posts: 11
update

update there is not catalyc on it they must took them off when exhaust was put on put on new fuel filter no change at this point i cant put no more parts on unless i have good reason that its the right one... and no its not missing its bogging that was a type o... ps the cel light is not on which makes no sense to me...
Reply With Quote
  #9  
Old 10-25-2011
rangerrunner11's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: .
Posts: 1,018
It could be burnt out or problem doesnt have to be electronic so ECU wont recognize it.

IN THEORY: with new exhaust system and no cats the CEL WILL come on for a fact. Previous owner either removed bulb/let it burn out, or canceled the CEL function all together so it may not work.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-25-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Location: hagerhill,ky
Posts: 11
yeah i figured it was unhooked cause i know on other trucks iv owned the check CEL stayed on after cats were hacked... ok i did a little trouble shooting today found what i beleave to be the problem its a sensor that bolted over throttle if i unhook it runs great plug it up crap anyone know what its called?? is it throttle positioning sensor?
Reply With Quote
  #11  
Old 10-25-2011
rangerrunner11's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: .
Posts: 1,018
is it atop your throttle body? if so its your IAC idle air control...

they usually gum up and the spring doesnt alow the internals to move and ergo you get a wack idle rpm and bad low rpm mileage. clean it up or get a new one. clean the ***** outta mine and its nice to be sitting at 800 rpms again
Reply With Quote
  #12  
Old 10-25-2011
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Eastern WA state
Posts: 151
Quote:
Originally Posted by deerhunter View Post
update there is not catalyc on it they must took them off when exhaust was put on put on new fuel filter no change at this point i cant put no more parts on unless i have good reason that its the right one... and no its not missing its bogging that was a type o... ps the cel light is not on which makes no sense to me...
Might wanna revisit what I suggested about verifying that the CEL is even functioning. If it isn't, check the bulb as that's the first obvious problem. After that, clear codes and go for a drive. When the CEL comes on, come home and pull the codes (it costs $0.00 to do this), and post them, making note on the DTC #, and the condition KOEO, KOER, and/or CM.

I had your exact some problem on my old 94 with a 4.0, fell flat on it's face beginning when it was slightly warmed up and was MOL undriveable; instead of guessing what it might be, throwing parts and money at it blindly and wasting time I didn't have to waste I got right to the point. I pulled the DTC's and used the diagnostic flow charts on an Alldata CD I have, the same charts that Ford and other experienced professionals use in their service bays. Took about half an hour to diagnosis it, not counting a parts run and wait for the part. The solution to the problem was far from what I would have ever guessed.
Reply With Quote
  #13  
Old 10-25-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Location: hagerhill,ky
Posts: 11
thanks everyone for your help it was the IAC i cleaned crap out of it and it runs tons better still has a little miss tho not shore but its 100% better after cleaning.. and the check engine light lights up when key is turned over but goes right off as soon as started so i guess its not blowed. dont make sense y it dont stay on cause cats have been hacked...
Reply With Quote
  #14  
Old 10-25-2011
StxDangerRanger's Avatar
RF Veteran
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2010
Location: Flat Rock, Mi
Posts: 6,313
Quote:
Originally Posted by deerhunter View Post
thanks everyone for your help it was the IAC i cleaned crap out of it and it runs tons better still has a little miss tho not shore but its 100% better after cleaning.. and the check engine light lights up when key is turned over but goes right off as soon as started so i guess its not blowed. dont make sense y it dont stay on cause cats have been hacked...
Because its a 94. There is an o2 sensor before the Cat. thats it.
Reply With Quote
  #15  
Old 10-25-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Location: hagerhill,ky
Posts: 11
ok something else the trucks a 5 speed and it will run 65mph in fourth gear at about 1300 rpms is this normal are all these truc geared that high? i never have to shift to fifth
Reply With Quote
  #16  
Old 10-25-2011
morris's Avatar
RF Veteran
iTrader: (5)
 
Join Date: Feb 2008
Location: South Detroit.
Posts: 7,833
I wish mine was at 1300 in 4th at 65. Sounds like it has 3.55 or 3.07 (?) gears.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PLEASE PLEASE PLEASE.... annguyen1981 General Ford Ranger Discussion 13 12-05-2013 03:35 PM
please tell me where my PCV is, Please (did search) uplandhunter General Technical & Electrical 16 02-07-2011 09:34 AM
E-Brake help. Please help me out. Need to get done asap. rybread5520 General Technical & Electrical 2 01-02-2009 10:41 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 02:07 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.