Loss of acceleration/torque - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-05-2006
b3kbruiser's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: DFW Area, Tx
Posts: 713
Loss of acceleration/torque

Over the past year, my baby's lost a lot of acceleration and/or torque... It used to be if I wanted to I could get a nice little burnout, now, ha, not even a squeek (not that I do that a lot, just illustrating). What;s the first thing I should check to see what's wrong? I'm pretty sure my tranny is going bad, could that be the culprit? Plugs are new, so are wires, fuel pressure tested OK, no exhaust leaks.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-05-2006
Boomdock's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Washington, IA
Posts: 218
Do you have an auto tranny?

When was the last time the fuel filter/air filter was changed?
Reply With Quote
  #3  
Old 12-05-2006
Snow Wolf's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: Westminster M.D.
Posts: 1,577
TRANS
I'll start with the trans since you say it might be going bad
is it a auto or a stick?
Reply With Quote
  #4  
Old 12-05-2006
b3kbruiser's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: DFW Area, Tx
Posts: 713
It's an auto 4 speed, truck has 49k miles, I HIGHLY suspect the previous owner abused the tranny... The most I tow REGULARLY is about 2,000lbs.


Oil changed, Seafoamed, PCV valve changed, sparks and wires ok, fuel filter new, air filter new, fuel pressure ok
Reply With Quote
  #5  
Old 12-06-2006
Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: Red bay Al.
Posts: 85
Maybe ur tires are just grabbing better than they was last year... Always seems like tires get softer as there wore down a little...
Reply With Quote
  #6  
Old 12-06-2006
Snow Wolf's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: Westminster M.D.
Posts: 1,577
Try changing the trans oil and filter.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Exhaust popping, loss of acceleration, & white smoke from exhaust 1994 Ranger XLT SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 13 04-27-2012 04:28 PM
Loss of power/acceleration burme10 2.9L & 3.0L V6 Tech 1 07-23-2011 11:32 AM
sluggish acceleration dmety87 2.3L & 2.5L I4 Tech 8 09-25-2008 02:19 PM
Sticking in first on hard acceleration jdugan4859 Drivetrain Tech 2 06-01-2005 08:29 PM
Pinging on Acceleration 00RANGER00 2.9L & 3.0L V6 Tech 11 05-31-2005 04:09 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 08:14 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.