Oil Pressure Gauge - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-10-2006
0RangerEdge2's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2005
Location: Ohio
Posts: 2,593
Oil Pressure Gauge Flickering

I went to the Summit meet it was a 2.5 hr drive w/ no stops and when I got there and finally stopped my oil pressure gauge was moving all over the place. Not really up, but right around where it's supposed to be it flickers. The truck doesn't try to die or anything weird just the gauge. But sometimes when not driving the highway the gauge goes crazy like that and the truck does want to die. I think Tom (premierranger) said something about the sending unit going bad. I'm not sure what this is but I'd like to get it fixed. Also would it be covered by the extended warranty? If so I'll just have the dealer fix it depending on parts cost. Thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-10-2006
0RangerEdge2's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2005
Location: Ohio
Posts: 2,593
ttt, I want to figure this out please....
Reply With Quote
  #3  
Old 09-10-2006
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,831
The gauge jumping does sound like the oil pressure sending switch going bad. However, this sounds like something different:
Quote:
Originally Posted by 0RangerEdge2
But sometimes when not driving the highway the gauge goes crazy like that and the truck does want to die.
The sending switch doesn't have any effect on the how the engine runs.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-10-2006
0RangerEdge2's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2005
Location: Ohio
Posts: 2,593
Well could it possibly be the oil pump? I would hope not but how easy is it to change the actual sending switch? Hopefully that'll solve everything but who knows. Its only done the second thing a few times but if you give it gas and let it go back to idle its fine again.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-10-2006
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,831
Quote:
Originally Posted by 0RangerEdge2
Well could it possibly be the oil pump? I would hope not but how easy is it to change the actual sending switch? Hopefully that'll solve everything but who knows.
Your 3.0L sending switch is in the block behind the PS cylinder head. It is almost impossible to see from above, so looking in through the PS wheel well with the splash shield out the way works better. Once you find the switch, it is easy enough to change - one electrical connector on top and then just unscrew it from the block.

Quote:
Originally Posted by 0RangerEdge2
Its only done the second thing a few times but if you give it gas and let it go back to idle its fine again.
That sounds more like a sticking Idle Air Controller if it is happening at idle.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-10-2006
0RangerEdge2's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2005
Location: Ohio
Posts: 2,593
Ok well I'll get a new sending switch and replace that. How do I go about cleaning or replacing the IAC? I'm not really sure where its located, just by the throttle body is my guess. But thanks so far for the help. Oh btw the idle problem only seems to happen after I've floored it or revved it to around 5k rpm. Hopefully that helps a bit.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-10-2006
black02edge's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Ontario
Posts: 39
I have a 2002 3.0 Edge....same exact problem with my gauge. At idle it flickers all over, light touch on the gas and it stops moving right away. Checked into any recalls but found none. Idle air controller??? Something to look into.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-11-2006
INT3RC3PTOR's Avatar
Veteran Status Achieved
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Minnesooooota
Posts: 8,203
mine does it too, but only within the last 3-4 months orso it started, when coming to a stop it seems it does it when it shifts into 1st, then the truck idles **** and the gauge jumps around fo a it and after a few seconds it stops or after i rev it a little..

i have had my truck kill before at a stop light because of it,
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Oil Pressure Port Location for adding an aftermarket oil pressure sending unit FRXLT 2.9L & 3.0L V6 Tech 29 01-31-2012 11:05 AM
AutoMeter Oil Pressure Gauge install $tone02 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 3 08-28-2006 01:35 AM
Oil Pressure Gauge/Sensor issue? travis8798 General Technical & Electrical 7 08-26-2006 01:40 PM
oil pressure gauge buddytoo SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 10 08-17-2006 11:48 PM
oil pressure gauge problem? ranger4x2 2.9L & 3.0L V6 Tech 13 02-13-2006 09:10 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:12 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.