Oil pressure gauge reading high - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-26-2013
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Location: Saint Cloud, FL
Posts: 3
Oil pressure gauge reading high

I have a 1994 ford ranger 5-speed 2 wheel drive with a 3.0l v6.
The oil pressure sensor has been reading a bit high for the past couple of days. When engine is off, gauge pegs at H. When vehicle is cold and driving the gauge stays around the "al" of "normal". When vehicle is warmed up and driving the gauge reads between "normal" and "H". When I use my turn signals, the needle jumps within the range that it's at as does the voltmeter (battery gauge). Gauge drops almost to "Normal" when I shut the headlights off. The needle jumped almost all the way to "H" once, so far, when I had to release the accelerator and step kinda hard on the brake and clutch.
Any ideas? I'm hoping for just a bad sensor but worried it may actually be a bigger problem.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-26-2013
87xlt's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: In my truck!
Posts: 875
Sounds like you have bad grounds check/clean all connections you can find.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-27-2013
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Location: Saint Cloud, FL
Posts: 3
Thanks. I will do that this weekend. As far as I've read on this forum, it seems that these sensors go bad pretty often. Could anyone tell me the location of the sensor in the block so that I can r&r it if need be?
Also, before I have a chance to get to the checking and cleaning of grounds, any other ideas of possible causes would be appreciated. Thanks again!
Reply With Quote
  #4  
Old 08-27-2013
mrmrrck's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2008
Location: Dover, TN
Posts: 115
On the back of the motor (passenger side) behind the valve cover.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-27-2013
mrmrrck's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2008
Location: Dover, TN
Posts: 115
It's the sensor down and to the right of the Cam Sync. At least on my '01 3.0 litre.

Attached Thumbnails
Oil pressure gauge reading high-dscn0413.jpg  
Reply With Quote
  #6  
Old 08-27-2013
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Location: Saint Cloud, FL
Posts: 3
Ok, thanks for the info and the pic! Will post again after i have used the advice.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Gauge issues/heating issues/high oil pressure Fw87 General Ford Ranger Discussion 2 04-26-2015 12:08 AM
Oil Pressure Port Location for adding an aftermarket oil pressure sending unit FRXLT 2.9L & 3.0L V6 Tech 29 01-31-2012 11:05 AM
Gauge swap done, Speedo reading REALLY high... Daedalus General Technical & Electrical 0 06-16-2010 05:57 PM
Check gage light and no oil pressure reading Alon 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 4 04-12-2007 02:24 PM
Normal Oil Pressure Reading for 2.3? dangerranger94 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 4 02-28-2007 09:22 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:12 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.