Somethings messed up? - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-23-2006
2003stealthedge's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2005
Location: The ILL State
Posts: 1,297
Somethings messed up?

Now when i start my truck up it idles at 2.5k when i turn the heat on it jumps to 3k and gradually falls down. When i put it in reverse it jumps to 3-3.5k until i put it back into drive. I dunno what the hell is going on but this POS truck is pissing me off...any ideas
Reply With Quote
  #2  
Old 11-23-2006
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,835
Idle Air Control valve sticking?
Reply With Quote
  #3  
Old 11-23-2006
2003stealthedge's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2005
Location: The ILL State
Posts: 1,297
wheres that at and how can i check??
Reply With Quote
  #4  
Old 11-23-2006
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,835
It is a silver valve bolted on the top of the intake manifold near the throttle body. You may have to remove a plastic cover to see it.

I don't know a good diagnostic test for it. You could remove it (2 bolts and a plug connector) and check to see if the piston is stuck open inside. Some have tried cleaning it with contact cleaner but the results seem to be mixed. It is pretty easy so I think it would be worth a try.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-23-2006
rangererv's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Dearborn Michigan
Posts: 4,376
ya, that could be it.
remove the 4.0l SOHC plastic piece and its right under there.
i have taken mine off several times and cleaned the sensor with electronic parts cleaner. it seems to help it.
here is what the sensor looks like. its an older 4.0l in the pic
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
somethings not right... 3.0Backfire General Ford Ranger Discussion 26 06-23-2008 02:39 PM
Got somethings new... thef9est1 Snapshots 17 04-22-2008 07:52 PM
somethings wrong with my 03 Edge 4x4 Carter Suspension Tech 14 03-08-2008 06:39 PM
Somethings wrong with my account -- attachments dissappeared AGAIN n3elz Ranger-Forums Office 15 01-29-2008 11:37 AM
somethings wrong rangerdriver01 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 3 05-17-2006 07:46 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 05:35 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.