Stalled today..CEL on with codes - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-18-2009
Catskinner's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: SoCal
Posts: 15
Stalled today..CEL on with codes

Hi Everyone- Been reading this site for a while, but now I have a little problem I need help with instead of throwing $ at it. 99 Ranger, 3.0 with around 78,000mi. 6 or so months ago the cel came on and I pulled the following codes P1000,P0133,P0153, and P0174. Having other things to take care of I just let it go.Today while leaving for work, the truck just stalled out. Cranks fine, but wouldnt start for the first 3 or so attempts. Then I noticed that it was wanting to start so I pumped the accelerator, and it fired up,like it wasnt getting fuel.I then proceeded home and took the wifes explorer to work. Since the cel has been on I havent really noticed any simptoms, except occasionally it idles just a little rough. Any help would be greatly appreciated, Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 06-18-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Reply With Quote
  #3  
Old 06-18-2009
quicksilver2001's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Opelousas, Louisiana
Posts: 704
yea a bad MAF will make the engine run like crap. bad o2's dont help either. how many miles on the truck?
Reply With Quote
  #4  
Old 06-18-2009
Catskinner's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: SoCal
Posts: 15
Thanks for responding guys. It has around 78,000. Just wanted to know which to do first. Never stalled before
Reply With Quote
  #5  
Old 06-18-2009
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,831
Quote:
Originally Posted by Prerunner-Ranger View Post
and you need to check out your MAF.
There's no indication of a problem with the MAF sensor. P1000 just means that not all of the OBDII monitors have had time to complete since the last reset.

Last edited by V8 Level II; 06-19-2009 at 06:39 AM.
Reply With Quote
  #6  
Old 06-18-2009
Toreador4x4's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Livonia, MI
Posts: 3,958
x2, p1000 is a "more driving needed code" not a MAF code
Reply With Quote
  #7  
Old 06-18-2009
Catskinner's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: SoCal
Posts: 15
Thanks again for showing intrest, I really appreciate it.Where do I go now? What would you guys do next? Clear codes, run locally and see what comes up or just do both o2 sensors? Believe me, any Ideas are appreciated. You guys know these engines. Brain stormin!Thanks!
Reply With Quote
  #8  
Old 06-18-2009
Toreador4x4's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Livonia, MI
Posts: 3,958
you need to clear the codes and drive it again and see what happens. having one bank lean could be a leaky intake gasket or the start of a bad MAF sensor, how many miles do you have?
Reply With Quote
  #9  
Old 06-18-2009
Catskinner's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: SoCal
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by Toreador4x4 View Post
you need to clear the codes and drive it again and see what happens. having one bank lean could be a leaky intake gasket or the start of a bad MAF sensor, how many miles do you have?
Around 78,000. Still a baby
Reply With Quote
  #10  
Old 06-19-2009
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,831
Your code list is from six months ago. It would be a good idea to pull them again now to see if anything new is there. Do that BEFORE resetting the PCM.
Reply With Quote
  #11  
Old 06-19-2009
Catskinner's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: SoCal
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by rwenzing View Post
Your code list is from six months ago. It would be a good idea to pull them again now to see if anything new is there. Do that BEFORE resetting the PCM.
Yep,Thats what I was thinking, maybe it threw one when it stalled. I keep thinking CPS, but thats probably from owning a diesel. Kind of the same symptom.I wouldnt think a o2 sensor would make it stall, even though they are probably trashed. Ill try and get the codes pulled this weekend. Thanks!
Reply With Quote
  #12  
Old 06-19-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Check out your MAF anyway while your at it, it won't hurt.

Sucks when that thing starts malfunctioning. Might as well spray it with some cleaner while your in there.
Reply With Quote
  #13  
Old 06-19-2009
Catskinner's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: SoCal
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by Prerunner-Ranger View Post
Check out your MAF anyway while your at it, it won't hurt.

Sucks when that thing starts malfunctioning. Might as well spray it with some cleaner while your in there.

10-4
Reply With Quote
  #14  
Old 06-25-2009
Catskinner's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: SoCal
Posts: 15
So...This is how theyre supposed to run!

Just wanted to thank you guys for the suggestions. Replaced both o2 sensors, and cleaned the MAF, and re set the CEL. One of the sensors had the wire about rubbed through. Probably had the same problems starting when I bought it a year or so back, because now it really runs great. I mean, I realize its no power house, but had just accepted the fact it was kinda doggy. Now it seems to have a lot more pep, and doesnt seem to be pinging. Could just be wishful thinking, but seems a bunch better. Thanks again
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1994 ranger hesitates on hard accel...floods when stalled getFOCUSd2point0 2.9L & 3.0L V6 Tech 1 05-29-2013 01:07 PM
2010 4x4 sport stalled forget75 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 7 06-29-2011 10:26 AM
Help: Truck stalled Ranger928 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 3 05-25-2009 02:56 PM
My truck hates water! Stalled out on the trail. t0x1k General Technical & Electrical 2 04-07-2009 09:03 PM
My swap progress stalled...now it's BACK IN GEAR! Needforspeed3685 General Ford Ranger Discussion 21 05-27-2007 09:05 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 12:54 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.